Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

"Čwjani" se veselijo nove komunalne ureditve

Iz obljube imajo krajani Čolnice vsako leto 8. septembra svoj praznik. Letos je bilo to praznovanje obogateno s slovesno otvoritvijo komunalne infrastrukture.

Predstavnik »Čwjanov« Slavko Jereb je povedal, da so zelo veseli, da je vas po dolgih letih prošenj za obnovitev vodovoda dobila celotno komunalno infrastrukturo. Veselijo se nove in varne vodne oskrbe. Veseli so tudi, da se bodo odpadne vode zbirale in odvajale na rastlinsko čistilno napravo, ki je prva take vrste v občini. V imenu krajanov se je zahvalil županu občine ter občinskemu svetu, da so naložbo podprli.

Gospod Slavko je besedo predal županu Andreju Maffiju, ki je v govoru povedal, da je bila odločitev za naložbo v rastlinsko čistilno napravo zelo velik izziv za občino. Poleg same ideje je bilo treba poiskati tudi strokovnjake, ki so bili pripravljeni izziv sprejeti. Projektno dokumentacijo za izgradnjo rastlinske čistilne naprave je pripravilo podjetje Klima 2000 iz Nove Gorice in je predvidena za 35 PE (populacijskih enot). Delovanje rastlinske čistilne naprave je opisal projektant Jernej Kogoj, ki je poudaril, da je ena izmed prednosti rastlinske čistilne naprave, da lahko deluje kjer koli, tudi v višje ležečih naseljih. Takšna naprava je še posebej zanimiva, ker za delovanje ne potrebuje nobene energije.


Komunalno infrastrukturo sta župan Andrej Maffi in domačin Janez Melink z rezanjem traku predala namenu ter nazdravila s "čwjansko" vodo. 


 

 

 

Oglejte si tudi