Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Zgodovinsko obarvan dan

Pod mentorstvom učiteljice Tatjane Stubelj smo se v okviru zgodovinske delavnice ob koncu lanskega šolskega leta odpravili v novogoriški arhiv z namenom, da bi raziskovali zgodovino Osnovne šole Kanal in nekaj njenih okoliških podružničnih šol.
Tekst: Ana Medvešček, 9. a, OŠ Kanal

V arhivu smo iz starih listin izpisovali podatke. Našli smo informacije o tem, koliko učencev je posamezno leto obiskovalo določen razred ter kakšen je bil njihov uspeh ob zaključku šolskega leta.  Število učencev, ki je razred ponavljalo, je bilo veliko večje od današnjega. V šolskih dnevnikih smo prebirali, da so bile zlasti v podružničnih šolah učilnice hladne, na oknih so bile ledene rože, skozi špranje pa je pihal leden veter.

Učenci so že pred kakšnimi petdesetimi leti imeli nekakšne športne in  kulturne dneve, ki pa so se od današnjih precej razlikovali. V arhivu smo prebirali stara pisma Franceta Bevka, ki kažejo, da je bil pisatelj z našo šolo zelo povezan.  Zaposleni v arhivu so nam kot zanimivost pokazali tudi mikrofilme.

Na podlagi naših in drugih podatkov so na šoli ob praznovanju petdesetletnice šolske zgradbe pripravili razstavo Sledi šolskih klopi. 

 

Oglejte si tudi