Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Ponovno vrvež po šolskih hodnikih

Število otrok v osnovi šoli letos in prihodnje leto še pada, v vrtcih jih je vedno več.
Kaj pa pritegne naše otroke po osnovni šoli? Še vedno gimnazijski programi, pa tudi program gastronom hotelir je letos zelo aktualen. Šoli se posodabljata in odpirata v svet.

September je za učence, starše, učitelje in še za marsikoga vsako leto ponovni začetek. Iskanje zvezkov in šolskih pripomočkov. Spet vrvež po šolskih hodnikih. Vedoželjnost, razigranost, navihanost. Treba je ponovno sesti za šolske klopi in zajemati novo znanje.

Koliko nas je, koliko nas bo?

In kakšno je število tistih, ki so letos šolarji v naši občini? V začetku leta je na OŠ Kanal vpisanih 269 otrok, od tega 106 deklic, kar pomeni 17 manj kot v začetku lanskega šolskega leta. Lani sta šolo zapustila dva oddelka s skupaj 38 učenci, v prvi razred pa se letos v OŠ Kanal vpisuje 24, v Kal pa 2 prvošolčka. Nekaj otrok manj je tudi zaradi preselitve. Vpad števila učencev se nakazuje tudi še prihodnje leto, poznejše generacije pa kažejo na porast. V kanalskem vrtcu so zaradi večjega vpisa otrok, vpisanih jih je 11 več kot v preteklem letu, letos morali oblikovati 6 skupin, in sicer kar 3 v prvem starostnem obdobju do 3 let. V lanskem šolskem letu odprti vrtec v Kalu, v katerem je letos kombinirani oddelek s 16 otroki, je tako omogočil, da so lahko zadostili vsem potrebam staršev po varstvu njihovih malčkov. Prvošolčki pa so se morali s prostorov vrtca preseliti v prostore OŠ.

Na OŠ Deskle se je najbolj krizni čas upada števila otrok kot kaže že iztekel. Ko so pred leti uvajali devetletno osnovno šolo, so v prvem razredu imeli kombinirani oddelek. Sedaj imajo na šoli 148 učencev, 2 več kot v preteklem šolskem letu. Prevladujejo pa deklice, ki jih je 83. Oddelki so sicer majhni, vendar je v prvem triletju 7 otrok več kot v zadnjem. Zaradi premajhnega števila učencev v večini razredov ne morejo izvajati diferenciacije pri slovenščini, matematiki in tujem jeziku. Upajo, da bo v prihodnje to spet mogoče – tudi zaradi zaposlitve učiteljev. Povečuje se število vpisanih v vrtec, tako imajo letos 5 skupin, prej so imeli 4.

Katere srednje šole so bile letos aktualne za devetošolce?

Lansko šolsko leto je OŠ Deskle zapustilo 14 otrok, od katerih se jih je 5 odločilo za gimnazijski program, 6 za različne štiriletne strokovno tehniške šole, tri učenke pa za triletno poklicno šolanje. Na kanalski šoli si je različne gimnazijske programe izbralo 16 učencev in učenk, 11 jih bo začelo šolanje na triletnih šolah, kjer imajo večinoma možnost nadaljevanja izobraževanja na tehniških šolah, ostalih 11 pa se bo šolalo na štiriletnih srednjih strokovnih šolah. Kar 8 učencev in učenk obeh šol se je odločilo za vpis na tolminsko gimnazijo, ki je v preteklem letu doživljala krizo zaradi manjše generacije otrok, zanimivo in za turizem občine spodbudno pa je tudi zanimanje letošnjih devetošolcev za iskani poklic gastronom hotelir. Kar 5 se jih je odločilo zanj in kar 7 za šolanje na Biotehniški šoli v Novi Gorici

Posodobitve in smeli načrti osnovnih šol

Vodstvu OŠ Kanal nikakor ni vseeno, v kakšnih pogojih poteka pouk in ostale dejavnosti na šoli. Po vztrajnem prizadevanju so v lanskem letu uspeli z nujno potrebno prenovo sanitarij. Sredstva poskušajo pridobiti na različne načine, tako so delno tudi s pomočjo zbranih sredstev na novoletnem koncertu nabavili novo igralo in varneje uredili šolsko igrišče. Trenutno v vrtcu še prenavljajo atrij. Zaradi povečanega števila skupin so opremili igralnico, zaradi »selitve« prvošolčkov pa uredili garderobe in nove sanitarije na OŠ. Šola v Kalu, ki je popolnoma financirana iz občinskih sredstev, je bogatejša za nov peskovnik, pridobili so nekaj igral in didaktičnih sredstev, delno tudi s pomočjo donatorjev.

Največja investicija, vredna približno 500.000 evrov, ki je hkrati tudi največja investicija občine v tem mandatu, pa je v teku. Čeprav z manjšo zamudo poteka dolgo pričakovana prenova stare telovadnice v večnamenski prostor. Ravnateljica OŠ Kanal Milka Zimic se nove pridobitve veseli, saj bo služila zelo različnim namenom. » Izvajali bomo športno vzgojo nižjih razredov, skupne dejavnosti šole, športne dneve, v popoldanskem času pa bo namenjena za izvajanje kulturnih dejavnosti v kraju in »mirnejši« rekreaciji. Dvorano, ki bo imela izvlečne tribune in dvižni oder, bo zelo hitro mogoče spremeniti iz športne v kulturno.«

V Desklah bodo v letošnjem šolskem letu pričakali »preselitev« in posodobitev šolske knjižnice. Dela še potekajo, okvirna vrednost investicije pa je približno 100.000 evrov. Zaradi zamenjave prostorov bodo morali preurediti in opremiti učilnici za fiziko in gospodinjstvo. V vrtcu so poskrbeli za ureditev zunanjega igrišča. OŠ Deskle bo v letu 2013 praznovala 50-letnico in po besedah ravnatelja Vojka Simčiča je njihova velika želja, da bi do takrat uredili novo fasado in zamenjali dotrajana okna.

Ob pouku še marsikaj

OŠ Deskle je manjša šola in ima zato svoje prednosti, pa tudi težave. »Glavna usmeritev naše šole je razvijati dobre odnose v kolektivu in ohraniti osebni stik med starši in šolo,« poudarja ravnatelj Vojko Simčič, ki je zelo pohvalil sodelovanje z občino. »Občina nam veliko nudi, vedno se najde potreben denar. Pogrešamo le malo daljši plan za izvedbo investicij.« Zadovoljni so, da jim uspeva vedno organizirati šolo v naravi, zadnja tri leta pripravljajo skupne koncerte z OŠ Šempas, ob koncu leta pa se predstavijo na zaključni prireditvi. Zaradi manjšega števila učencev ne morejo konkurirati drugim šolam v kolektivnih športih, vendar posamezniki dosegajo uspehe na atletskih tekmovanjih, dekleta pa se vključujejo med mažoretke.

Kanalska OŠ je v lanskem letu zaključila zelo odmeven evropski projekt Comenius, vendar nameravajo tudi letos s to temo nadaljevati in proučevati obnovljive vire energije. Vključujejo se tudi v državni projekt Simbioz@, katerega namen je sodelovanje različnih generacij. V lanskem letu so bili uspešni na številnih tekmovanjih in prireditvah in s tem bodo nadaljevali tudi letos. Ponosni so na svoje odbojkarje – lanske državne prvake, ki so tudi v letošnjem letu že dosegli uspehe v odbojki na mivki. Celotna šola pa se je odzvala na nevzpodbudne rezultate raziskave funkcionalne pismenosti med slovenskimi osnovnošolci v preteklem letu. Odločili so se, da bodo pri vseh predmetih poskušali preverjati razumevanje zapisanega in povedanega še bolj sistematično.

Novih izzivov ne manjka. Na šolah so odprti so za nove ideje in pripravljeni vključevati se v življenje kraja na različne načine.

Avtorica teksta: Irena Hočevar Križnič

Oglejte si tudi