Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Kulturno obarvano četrtletje na OŠ Kanal

V začetku februarja se ob Kulturnem prazniku vsi bolj zavemo pomena kulture. Tudi na OŠ Kanal smo počastili spomin na našega velikega pesnika Franceta Prešerna. Ker so naši učenci iz različnih krajev, želimo prireditve izvajati tudi v drugod, ne le v Kanalu. Letos smo tako praznovali v novem večnamenskem prostoru v Levpi.
Tekst in foto: OŠ Kanal

V petek, 10. februarja, smo oblikovali kulturni program, pri katerem so sodelovale pevske skupine naše šole, recitatorji pa so se s poezijo slovenskih pesnikov poklonili našemu velikemu poetu. Spomnili so se, da so prav naši besedni umetniki zaslužni, da je »slovenski narod lahko kljuboval tisočletnemu valovanju tujcev preko naše zemlje«, kot je v uvodnih besedah povedal učenec Andraž Humar. Recitatorje sta na nastop pripravili mentorici Suzana Kavčič in Zvonka Cigoj.

Na prireditvi so nastopili dva otroška in mladinski pevski zbor OŠ Kanal ter skupina izbirnega predmeta Glasbena dela pod vodstvom Mojce Jerončič. Da imamo na šoli tudi učiteljice in vzgojiteljice, ki znajo ubrano zapeti, je dokazal nastop pevskega zbora strokovnih delavk, ki se je v javnosti tokrat že drugič predstavil, ter solistki učiteljici Patricija Logar in Mojca Jerončič. Nastope pevskih zborov je spremljala pianistka Mirjam Furlan.

Prireditev smo kljub mrazu in ostri burji, ki je vihrala za okni dvorane, zaključili v toplem vzdušju s skupaj zapeto pesmijo mladinskega zbora in zbora strokovnih delavk Tam, kjer sem doma.

Zahvaljujemo se Kulturnemu društvu Levpa, ki je pomagalo pri organizaciji koncerta in pripravi prostora.

Pisale smo z gosjim peresom

Pri izbirnem predmetu literarni klub smo se pogovarjale in učile o nastanku prvih knjig in pisav. Izvedele smo, da so menihi nekoč pri prepisovanju knjig uporabljali gosje pero. Učiteljica nam je naslednjo uro prinesla gosje pero, s katerim smo tudi pisale. Ko smo gosje pero pomakale v črnilo, je le - to potegnilo nekoliko črnila vase in še kar nekaj časa nam ga ni bilo potrebno ponovno pomakati. Nad tem smo bile zelo presenečene.

Pisanje z gosjim peresom se nam je zdela prijetna izkušnja v času moderne tehnologije.

Nikita Bucik 8. a

Radojka Stojanović 9. b

Ana Medvešček 8. a

Lara Humar 9. a

Male sive celice 

Pričel se je začetek šolskega leta 2010/11. Učiteljica je prišla v naš razred in vprašala, kdo bi rad tekmoval za Male sive celice. Prijavilo se nas je kar precej in prve ure smo spoznavali posamezne igre (Drži - ne drži, Izberi tematiko, Od 5 proti 0 in Izberi težavnost). Nekaterim ni bilo več do tekmovanja in se »učenja« niso več udeleževali.

Naslednje šolsko leto nas je ostalo samo še šest, dovolj za dve ekipi. Odšli smo na predtekmovanje na OŠ Milojke Štrukelj, kjer smo pisali test. Naša ekipa je bila tretja, druga ekipa iz našega razreda pa deveta. Na ustni del se je uvrstilo osem ekip. Bil je kar isti dan in gladko smo odgovorili na vsa vprašanja. Vsi smo bili zelo veseli, da bomo na televiziji. Naj omenim še, da sem bila v ekipi z Nejcem Skrtom in Hano Munih, v sosednji ekipi pa so bili sošolci Ian, Blaž in Luka.


Pripravljali smo se in iskali odgovore na različna vprašanja glede tekmovanja. Eno izmed najbolj pomembnih je bilo, kaj maskota naše šole - možiček sploh predstavlja. Izvedeli smo, da je to simbol otrok, ki so v šoli. V Ljubljano smo se z mentorico psihologinjo Anjo Cussini in našim razrednikom odpravili v ponedeljek, 9. januarja 2012, in si najprej ogledali mesto, potem pa šli v stavbo RTV SLO. V preoblačilnici smo pustili stvari in trije tekmovalci smo šli v »masko«, kjer je že bil Pavle Ravnohrib, ki vodi oddajo Male sive celice. Ko smo prišli v studio, je tam bilo veliko kamer in reflektorjev. Med snemanjem si se lahko videl na televiziji poleg kamer. Tekmovali smo proti OŠ Radenci in žal izgubili za 2 točki. Najprej smo bili potrti, vendar smo se na avtobusu spet zabavali kot prej.

Dan mi bo ostal v lepem spominu, saj smo se zelo zabavali in doživeli novo pustulovščino.

Nika Kralj, 7.a

Pesmice o Francetu Prešernu

France Prešeren pesnik je bil,

rime so mu tekle

kot vodni naliv.

Fige so otrokom po tleh letele,

od žalosti so pele.

Klicali so ga doktor fig,

ker imel je dober namig.

Laura Nanut, 4. razred

France Prešeren je bil nesrečen.

Če bil bi z Julijo, bi bil srečen.

Bil je pesnik

in imel je peresnik.

Pesmi je pisal,

risb pa ni risal.

Imel je tri nezakonske otroke,

ki bili so sirote.

Andreja Seljak, 4. razred

Oglejte si tudi