Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Veselje do narave, tovarištvo in smeh

Članom Planinskega društva »Valentin Stanič« Kanal se je že daljnega leta 1998 porodila misel, da bi ustanovili Mladinski odsek. Ni ostalo samo »v mislih«, ampak je šlo kar v dejanje. V sodelovanju z osnovno šolo Kanal so ga ustanovili leta 2000. Odsek, ki ima razvejano dejavnost, ima danes kar 90 mladih planincev.

Tekst: Diana Breščak

Na Vremščico pa so se odpravili že leta 2001 skupaj s osnovno šolo Deskle. Ta prvi skupni izlet v hribe je pokazal, da so na pravi poti in to jim dalo še dodatnega zagona za delo v prihodnje. Prvo leto je bila vpisanih le peščica učencev od 1. do 8. razreda. To število pa je iz leta v leto naraščalo. Danes njihovo število presega 90 učencev. Seveda govorimo o skupnem številu učencev obeh osnovnih šol.

Letno izpeljejo od 6 do 7 izletov. Pogosto se jih udeležijo tudi starši. Poleg vrhov, ki jih osvajajo, obiščejo tudi kakšno zanimivost in prijetno združijo s koristnim. Ob koncu koledarskega leta organizirajo zimski pohod skupaj s starši in zaključijo z zakusko. Mlade planince obdarita in jim zaželita varno in srečno pot v novem letu Božiček in dedek Mraz.

Organizirani pohodi niso samo hoja in dolgočasje, ampak tudi tovarištvo, strpnost, medsebojna pomoč, igrivost, smeh, druženje, pesem in znanost. Pri mladih želijo vzpodbuditi veselje do narave, družabnosti in razvijati dobre medsebojne odnose.

Vsak mladi planinec ob vpisu dobi svoj dnevnik, v katerega vpisujejo pohode, izlete, utrinke z izletov, opišejo rastline ki so jih videli, gozdne živali, kamnine itd. Najraje žigosajo dnevnike ob osvajanju vrhov. Za predpisano število osvojenih vrhov dobijo bronaste, srebrne in celo zlate znake Mladega planinca. Med drugimi dejavnosti, se udeležujejo srečanj in pohodov v okviru Mladinskih Odsekov Posočja (Planinske Zveze Slovenije). Sodelujejo tudi na tekmovanjih »Mladina in gore«.

V veliko veselje mladih planincev enkrat letno pripravijo planinski tabor na različnih lokacijah (planina Kuhinja, dom pod Ježo, Soriška planina). Na taborih v okviru delavnic poteka planinska šola, obiščejo jih gorski reševalci in markacisti. Zvečer pa že vsi nestrpno čakajo na priljubljeno Planinsko tombolo z nagradami. Naslednji dan se zgodaj zjutraj odpravijo na bližnje vrhove. Na šolah in na taborih so jih obiskali tudi alpinisti, ki so s svojimi diapozitivi odprli drugačen pogled na hojo v hribe. Na osnovnih šolah pripravljajo tudi razstave in predavanja na tematiko planinstva. S harmoniko in drugimi točkami radi nastopajo na različnih prireditvah.

Da so še vedno zelo aktivni, se lahko zahvalijo požrtvovalnemu delo vodnikov, mentorjev in učiteljic. Vendar ne gre brez vsestranske podpore ravnateljev obeh osnovnih šol. 

Žal, pa se stiki z večino otrok po končani osnovni šoli prekinejo. Zelo bi bili veseli in ponosni, da bi bili še naprej bili člani društva. Še naprej skupaj hodili in se z nami veselili izletov. Zato jih vabimo, da se zglasijo na društvu ali pri mentorjih na šolah.

Oglejte si tudi