Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

V spomin Milici Jerončič - Podcelovi (1932 - 2013)

Presunila nas je žalostna vest, da je v daljni Kanadi to pomlad preminila naša rojakinja Milica Jerončič, Podcelova iz Bukovja.

Tekst: v imenu rojakov Vera /Kragelj/ Vezovnik

 

Spominjamo se je predvsem starejši Doblarci, Ročinjci in drugi okoliški prebivalci. V letih narodnoosvobodilnega boja smo bili močno povezani z njenim rodnim domom. Od prvih začetkov partizanstva na območju naše kanalske občine je bil njen dom odprt za aktiviste, borce, ranjence, ki so potrebovali pomoč ali zavetje, in za vse domoljubne dejavnosti tistega časa. Milica je bila del tega dogajanja. Bila je bistro dekle z mnogimi darovi. Čisto majhna je že ubirala tipke po harmoniju, ki ga je izdelal njen oče Mirko, ter igrala preproste ljudske viže. Gostoljubna Podcelova domačija v visokem strmem pobočju nad Doblarcem, pritokom Soče, je danes, na žalost, že ruševina. Steza k Podcelu je vodila v hrib mimo Kolarjev, kjer se vsako leto poklanjamo spominu na partizanske žrtve „Pod skalco“.

 

Življenjske okoliščine so vplivale, da se je Milica odpravila v neznani svet in se za dolga desetletja udomačila v Kanadi. Lahko je komunicirala v več tujih jezikih, a najljubši ji je bil materni – slovenski. To potrjuje tudi lično oblikovano pismo, ki ga je pisala Vidi Kragelj Medvešček le nekaj mesecev pred smrtjo. Preseneča predvsem lepa, čista slovenščina, z vsemi potrebnimi pravopisnimi zahtevami.

 

S hvaležnostjo se spominjamo njenega prijaznega doma, njene mame Maričke in očeta Mirka.

Težko nam je, da ji njeni rojaki ne moremo položiti domačega cvetja na njeno poslednje počivališče. A spomin na Podcelovo domačijo ne bi smel ugasniti.

 

 

Oglejte si tudi