Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Našo občino čistilo 692 prostovoljcev

Vseslovenske akcije »Očistimo Slovenijo 2012«, ki je potekala 24. marca, smo se v lepem številu udeležili tudi v naši občini, saj je za lepšo okolico poskrbela skoraj dvanajstina vseh občank in občanov. Mogoče je čistilno vnemo spodbudilo tudi lepo sončno jutro. Oboroženi z vrečkami, rokavicami in drugim orodjem smo se po krajevnih skupnostih zbrali ob 9h in delali do 14h.
Tekst in foto: Erik de Posarelli, medobčinski redar in koordinator čistilne akcije

 

Letos je v akciji sodelovalo vseh 8 krajevnih skupnosti, posebej pa so jo organizirali še v Doblarju, ki sicer spada pod Krajevno skupnost Ročinj. Poleg omenjenih Ročinja in Doblarja so sodelovale še KS Kanal in Deskle kot dve največji krajevni skupnosti v občini, pa Lig, Kambreško, Avče, Levpa in Kal nad Kanalom.

 

Okolico naše občine je urejalo 692 prostovoljcev.  Iz kanalske osnovne šole je sodelovalo 280 otrok in 60 otrok iz vrtca, ki so v tednu pred akcijo čistili okolico šole in vrtca. Iz deskljanske osnovne šole pa je na sam dan akcije s pomočjo učiteljev in staršev čistilo 50 otrok iz vrtca in 50 otrok. Za vreče in malice je poskrbela naša občina, rokavice pa so si prostovoljci letos morali zagotoviti sami.

S kolegialnostjo in timskim delom smo letos po podatkih novogoriške Komunale zbrali 8 ton 620 kg kosovnih odpadkov, 1880 kg kovin, 150 kg pnevmatik in 80 kg plastike. Od lanske čistilne akcije do letošnje zgodnje pomladi smo skupno torej odvrgli 10 ton 730 kg odpadkov.

Številka zbrane količine odpadkov nakazuje, da se bomo moralo zelo potruditi in vložiti veliko energije, da bomo čim več naših občanov ozavestili o pomenu ohranjanja zdravega odnosa do narave, kot tudi o tem, da je odlaganje odpadkov na divja odlagališča prepovedano.

Zato ob tej priložnosti pozivamo vse občane, naj odpadkov ne odlagajo več vsevprek po naravi, kar velja še posebej za pas ob cestah. Vsi redarji pa bomo poostrili nadzor nad odlaganjem smeti in imeli pod drobnogledom tudi vsa registrirana divja odlagališča.

Na koncu bi se rad zahvalil vsem koordinatorjem za njihovo organizacijo po krajevnih skupnostih, vsem prevoznikom, ki so vozili odpadke na zbirna mesta in nenazadnje tudi prostovoljcem, ki se zavedajo pomena zdravega okolja brez odpadkov in so nesebično sodelovali pri urejanju okolja ter tako veliko pripomogli k uspešnosti tudi letošnje čistilne akcije.

 

 

Oglejte si tudi