Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Defibrilator tudi v Desklah

Uspešno in v blaginjo krajanov Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle se je 9. junija 2015 zaključila humanitarna akcija »AED v Deskle«, ki je potekala od 28. februarja letos. Naj vas spomnimo: tisti večer je v kulturnem domu v Desklah dobrodelno nastopal Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič in prispevek za vstop na koncert je bil skoraj v celoti namenjen za nakup defibrilatorja v Desklah.
Pobudnika humanitarne akcije Krajevna organizacija Zveze borcev Deskle in Kulturno društvo »SVOBODA« Deskle ter pokrovitelj Območno združenje Rdečega križa Nova Gorica so občino, podjetja, banke, zavarovalnice, samostojne podjetnike, obrtnike in krajane zaprosili za finančno pomoč in na posebnem transakcijskem računu so se začela nabirati sredstva. Začela pa se je tudi skrb, kje defibrilator postaviti. V dogovoru z županom, zdravnico zdravstvenega doma v Desklah in predstavnikom OZ Rdečega križa Nova Gorica so člani KO ZB Deskle začeli pleskati stene pred vhodom v zdravstveni dom, namestili so informacijsko tablo in omarico za defibrilator.

 

V torek, 9. junija, ob 9.30 je bil svojemu namenu predan »AED v Deskle« − avtomatski zunanji defibrilator. Številne prisotne krajane in nekatere donatorje je najprej pozdravil predsednik KO ZB Deskle Božo Lovišček, o pomembni pridobitvi za krajane sta spregovorila župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi in nato še predsednik Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica Dušan Ambrožič, ki je tudi prinesel defibrilator. Postavili so ga v omarico na zidu pred vhodom v zdravstveni dom v Desklah, dostopen je 24 ur na dan vse dni v tednu in je namenjen vsem prebivalcem Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle oziroma tistim v primeru nenadnega zastoja srca.

 

Po uradni predaji smo odšli v Medgeneracijski center »Pri Tinci«, kjer nas je pričakal Uroš Kobal, reševalec – član ekipe prve pomoči iz Nove Gorice. Nazorno in na razumljiv način nam je predstavil pomembne korake oživljanja. Nekateri prisotni so sodelovali pri praktičnem prikazu na lutki. Zelo spodbudne so bile njegove besede, da naj nas ne bo strah takoj pomagati človeku, ki se zgrudi po tleh, negibno obleži, ne diha, ne kaže znakov življenja, je mrtev! Če ne storimo nič, bo mrtev tudi ostal! Vprašal nas je, ali je res lahko slabše, če začnemo pomagati. Med čakanjem na reševalce takemu človeku pomagamo z oživljanjem (zunanja masaža srca in umetno dihanje) in nato s pomočjo defibrilatorja lahko srce ponovno poženemo v normalen ritem. Naj nas ne bo strah uporabiti defibrilatorja, saj je njegova uporaba preprosta in povsem varna. Uporablja ga lahko vsakdo, saj nas z govornimi/vizualnimi navodili aparat vodi skozi temeljne postopke oživljanja in če je le res potrebno, osebo z električnim sunkom defibrilira.  

 

Da bomo lahko uspešno pomagali domačim in tudi drugim, potrebujemo nekaj osnov oživljanja in to znanje je priporočljivo obnavljati vsaj enkrat letno. Udeležujmo se organiziranih brezplačnih tečajev, ki jih bo izvajal Rdeči križ Nova Gorica in na katerih bomo spoznali način oživljanja in preproste uporabe naprave, ki lahko reši življenje. Tečaji bodo potekali v medgeneracijskem središču v Desklah dvakrat letno, namenjeni pa bodo vsem krajanom, tudi mladim. Naučili se bomo nujnih in neodložljivih ukrepov, ko pride do nenadnega srčnega zastoja, in mogoče bomo komu rešili življenje.

 

Donatorji humanitarne akcije »AED v Deskle«:

Krajevna organizacija Zveza borcev Deskle, Kulturno društvo »SVOBODA« Deskle, TPPZ Pinko Tomažič, Občina Kanal ob Soči, Salonit Anhovo, d. d., Soške elektrarne, d. o. o., Nova Gorica, Odbor Pust v Gorenjih Desklah, Krajevna skupnost Anhovo - Deskle, Rdeči križ Nova Gorica, Krajevna organizacija Rdečega križa Deskle, Medicina Mlinar Deskle, Petrol Deskle − Aleksander Okroglič s. p., Okrepčevalnica Tanja Gabrijelčič s. p., Deskle, Ne skrbi d. o. o., zavarovalno zastopanje in sklepanje zavarovanj Nova Gorica, Frizerstvo IN − Anja Jug s. p., Deskle, Gabrijelčič, vzreja in predelava mesa, Ložice, Partes − Tomaž Rjavec s. p., Gorenje Polje, Aleš Špacapan, Deskle.

Vsem darovalcem iskrena hvala, z vašo pomočjo so tudi Deskle postale srcu prijazen kraj.

 

Oglejte si tudi