Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

POMOČ NA DOMU

Pomoč na domu je oblika socialnovarstvenih storitev, ki se izvaja na domu uporabnika, če ima slednji zagotovljene ustrezne bivalne in druge pogoje za bivanje v domačem okolju. Takšna oblika pomoči vsaj začasno lahko nadomesti potrebo po institucionalnem varstvu za osebe, ki zaradi starostnih težav, kroničnih bolezni ali hude invalidnosti ne zmorejo skrbeti same zase. Pomoč na domu zagotavlja 3 temeljne sklope pomoči, ki se prilagajo individualnim potrebam upravičenca, in sicer:

-          pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (pomoč pri oblačenju in slačenju, umivanju, hranjenju itd.)

-          gospodinjsko pomoč (prinos enega toplega obroka, nabava živil,  pomivanje posode, osnovno čiščenje bivalnega prostora itd.)

-          pomoč pri ohranjanju socialnih stikov (družabništvo, spremstvo na sprehod ali po opravkih itd.)

Storitve socialne oskrbe se izvajajo v sklopu Centra za pomoč na domu, ta pa deluje pod okriljem Doma upokojencev Nova Gorica, predstavlja pa uporabniku prijazno obliko pomoči, saj se socialna oskrba izvaja na domu upravičenca po subvencionirani ceni. Občina je namreč po Zakonu o socialnem varstvu dolžna financirati storitev pomoči na domu, najmanj v višini 50% ekonomske cene. Glede na trenutno veljavno ekonomsko ceno storitve in višino sofinanciranja iz proračuna občine znaša cena storitev za uporabnika v Občini Kanal ob Soči 3,80 EUR na uro.

Obseg in termin izvajanja storitev se oblikuje v dogovoru z vsakim uporabnikom posebej, glede na njegove potrebe in želje ter glede na organizacijske in kadrovske zmožnosti izvajalca. V Občini Kanal ob Soči se storitve pomoči na domu izvajajo od ponedeljka do petka.

Za dodatne informacije se obrnite na:


CENTER ZA POMOČ NA DOMU                                                                              
Tanja Peloz

Trg Jožeta Srebrniča 6, Solkan

Tel. št.: 05 335 33 00

E-mail: cpd.ng@dung.si

 

Oglejte si tudi