Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

SOOČANJE Z BREZDOMSTVOM - Okrogla miza, Nova Gorica, 16.11.2015

Občina Kanal ob Soči se je udeležila okrogle mize "Soočanje z brezdomstvom". 

 

Mestna občina Nova Gorica in enota Šenta sta organizirala okroglo mizo na tematiko glede soočanja z brezdomstvom pa tudi glede pojasnil o vsebinah in programih v okviru humanitarnega centra, ki ga občina postavlja v Novi Gorici na mestu bivšega samskega doma. Na okrogli mizi so bili prisotni predstavniki različnih inštitucij pa tudi širša javnost, saj je bil namen okrogle mize predstaviti ljudem dejavnosti humanitarnega centra katerega del bo tudi nastanitev brezdomnih oseb.

 

Strokovnjaki, ki že vrsto let delajo na področju brezdomstva, so ugotavljali, kako je brezdomstvo umeščeno v družbo in katere so rešitve, ki pripomorejo k boljšemu življenju brezdomcev in ostale skupnosti.

 

Pogled na brezdomstvo je bil predstavljen s strani predstavnikov brezdomcev, ŠENT-a, Zavetišča za brezdomne uživalce nedovoljenih drog-ŠENT, Društva za pomoč brezdomcev Kralji ulice, Dr. Špela Razpotnik-Univerza v Ljubljani, Dr. Milan Krek-NIJZ. Vsebine skupnostnega centra pa so predstavili: župan Matej Arčon, načelnica oddelka za družbene dejavnosti MONG, ŠENT, CSD, Društvo Vincencijeve zveze dobrote, vodja projekta Pro bono, sekretarka RK.

 

Povedano je bilo, da je na območju Nove Gorice med 10 do 20 brezdomcev. Potreb po nastanitvi pa je po mnenju predstavnika CSD več, saj je na CSD-ju prijavljenih 33 brezdomnih oseb. S podobnimi problemi pa naj bi se soočalo okoli 80 oseb. Pomagajo jim tako, da so nekatere nastanili v samski dom, urejajo pa jim tudi brezplačna topla kosila.

Predstavnica Občine Nova Gorica je povedala, da bodo v centru dobili prvi svoje prostore brezdomci. Uredili bodo pro bono ambulanto in javno kuhinjo. Prostore za svoje potrebe bo dobil tudi Rdeči križ. Center pa bo namenjen tudi drugim sorodnim dejavnostim.

Večina udeleženih se je strinjala, da je potrebno brezdomnim ljudem pomagati in jih umestiti v družbo. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi