Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 26.05.2017

pretežno jasno
Popoldne bo razmeroma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Možna je kakšna kratkotrajna ploha. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 stopinj C.
11°C | 26°C
sobota, 27.05.2017
11°C | 28°C
nedelja, 28.05.2017
13°C | 28°C
ponedeljek, 29.05.2017
12°C | 29°C
Opozorila
Četrtek, 25.5.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
11°C
26°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Ostalo

Z rastlinami se je treba pogovarjati


INTERVJU, OSTALO, ZDRAVJE IN LEPOTA, VSEŽIVLJENJSKO UČENJE

| |
12.10.2016      16:10
A A

Z rastlinami se je treba pogovarjati


Zeliščarko Bojko Gorgijevo smo že zasledili v medijih: v juniju je bila predstavljena v mesečniku Goriška, aprila lani je bila prvič na televiziji v dnevnoinformativni oddaji, dvakrat pa je v oddaji Dobro jutro razlagala o divji hrani. V pripravi je njena knjiga receptov: Zelišča in gozdni plodovi v prehrani.


Bojka Gorgijeva. Foto: arhiv Bojke Gorgijeve
Bojka Gorgijeva. Foto: arhiv Bojke Gorgijeve
Deli:

Bojka Gorgijeva se je rodila v Makedoniji. Starša sta se s podeželja preselila v mesto Kočani in si ustvarila družino. S seboj sta prinesla navado prehranjevanja s prosto rastočo, divjo hrano, ki je meščani niso uživali, saj se je v mestu kupovala gojena zelenjava. Kočani so znani kot mesto riža in Bojka se iz otroštva spominja velikih vodnatih polj, predvsem pa številnih komarjev. Njena mama je pogosto pripravljala hrano iz cikorije (navadnega potrošnika), kislice, lobode in koprive.

V Makedoniji je spoznala Trajana, brata svoje prijateljice, ki je bil ravno na obisku, sicer pa je že nekaj let živel v Sloveniji. S Trajanom sta se poročila leta 1977 na gradu Kromberk in si v Novi Gorici uredila domovanje. Slovenskega jezika ni znala, naučila se ga je s prebiranjem časopisov in z gledanjem televizije. Rodila sta se jima sin Manuel in hčerka Peni. Zaradi številnih obveznosti in mestnega življenja je divjo hrano opustila. Četudi je v mladosti živela v mestu, je okoli hiše imela zelene površine in negovan vrt, v stanovanjskem bloku pa je toliko bolj pogrešala zelenje, zato je pod Kapelo začela obdelovati svoj vrt.

Leta 1990 sta z možem ustanovila podjetje BoTraGo (Bojka-Trajan-Gorgijev), ukvarjala sta se z uvozom in izvozom sadja in zelenjave. Tri leta kasneje sta sedež podjetja preselila v Plave, leta 2000 pa sta postala Plavljana. Od tedaj je imela Bojka, kot v otroštvu, zelene površine, predvsem pa divjo hrano pred svojim pragom. Druženje z Italijani, ki so divjo hrano poznali in govorili o številnih receptih, jo je spodbudilo, da je ponovno obudila znanje iz mladosti, ki ga je podkrepila s prebiranjem strokovne literature. Ko se je upokojila, se je poleg dotedanjega gobarjenja posvetila tudi zeliščarstvu.

Znanci ji pravijo, da nabirajo zelišča za čaj. Bojka pa vedno pripomni, da zelišča lahko uporabimo tudi za hrano, začimbe (trpotec, kopriva, koromač, kromač ...) in vlaganje (divji beluši, poganjki lobodike, alpski/planinski radič, regratovi popki, čemaž itd.). Na okus divje hrane pa se je treba privaditi, poudari Bojka, saj smo ves čas uživali jestvine iz trgovine ali pridelovali zelenjavo na vrtu. Za izboljšanje okusa sicer lahko dodajamo smetano, parmezan, sir, maslo.

Vedeti je treba, kdaj in kje se določene zeli nabirajo. V vsakem letnem času je mogoče dobiti hrano iz narave. Bojka poudari, da je spomladi treba prečistiti telo s čemažem, ki ga imenujemo tudi medvedova zel; ko se medved prebudi iz zimskega spanca, zaužije svojo rastlinico in si očisti prebavila. Od julija dalje nabiramo gozdne plodove: jagode, borovnice, maline, robidnice. Z avgustom se pojavijo prve gobe, ki jim Bojka pravi špijoni, saj napovedujejo sezono gob. Prve se pokažejo lisičke, potem jurčki, ježki itd. Opozarja, da gobe na hitro splaknemo, nikakor jih ne smemo namakati v vodi, prav tako pa jih tudi na hitro popečemo ali skuhamo, sicer olesenijo. Samo štorovke kuhamo.

Bojka naravo obožuje in spoštuje, pravi, da jo je treba videti, čutiti in v njej uživati. In z vsemi rastlinami se je treba nežno pogovarjati.

Kako poteka Bojkin dan? Za zajtrk z možem zaužijeta sezonsko juho (iz koprive, čemaža, divjih belušev ...) ali frtaljo (iz koprive, rmana, regrata, trpotca, mete, melise, koromača, pokalice, medvedje šape …). Bojka pravi, da četudi zaužijeta samo juho, imata energije vsaj za pol dneva. Nato se odpravita v naravo po divjo hrano. S seboj vzameta sadje, iz vodnih izvirkov pa si točita vodo, v katero pomakata koprivo ali meto. Ko se vrneta, pripravi Bojka iz nabranega rižoto, testenine ali polento. Pogosto ju obišče pet vnukov, fantov, ki so že navajeni, da se pri babici uživa drugačne specialitete.

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kanal ob Soči!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Lokalni časopis Most
Številka: 51
Izšla: 16.03.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Maj 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3
27.05.201 | Ostalo
14. Športne igre upokojencev Pokrajinske zveze DU severne Primorske
27.05.201 | Ostalo
Tržni dan
27.05.201 | Ostalo
Pohod "Kje so tiste stezice"
27.05.2017 | Ostalo
MUZIKAFEST
30.05.2017 | Ostalo
Ustvarjanje z das maso
03.06.201 | Ostalo
Tržni dan
03.06.2017 | Ostalo
Prihod muzejskega vlaka v Kanal
03.06.2017 | Ostalo
Deskle praznujejo
03.06.2017 | Ostalo
Koncert ob 40. letnici

Bodite prvi pri oddaji mnenja.