Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Obleka naredi človeka in obratno

Obleka naredi človeka, a najprej človek dobi idejo in ustvari obleko. Gabrijela Ipavec iz Ročinja je v leto 2014 stopila kot samostojna podjetnica s šiviljsko obrtjo.
Gabrijela Ipavec se ukvarja z izdelavo oblek in dekorativnih izdelkov pod imenom Šivart.  V marcu je predstavila kolekcijo ženskih oblek na modnih revijah v novogoriškem Eda centru in Domu Valentina Staniča v Ročinju. Trenutno postavlja spletno stran s predstavitvijo »gotik« oblek, v jesenskem času pa nam obljublja modno revijo z zimsko kolekcijo.


Gabrijelo v osmem razredu prepričajo, naj gre na šiviljsko šolo. Vendar ji ideja sploh ni všeč, želela bi namreč obiskovati šolo za turizem in gostinstvo. Z dvema dekletoma iz kanalske šole se le poda šiviljstvu naproti v Ljubljano. In kaj se tam zgodi? Začenja spoznavati različne materiale, tekstil, tehnike in šiviljstvo ji postane všeč! Opravlja prakso, dela pri šiviljah, ob katerih pridobi dragoceno znanje. A vedno bolj se približuje kriza, vrhunec je vdor cenene kitajske robe, ki privede šiviljsko obrt do dna. Gabrijela kljub temu še vedno šiva zase, za družino, sorodnike in prijatelje, vendar mora tudi služiti kruh, zato sprejme delo v gostinstvu. Želja iz mladosti se ji uresniči, vendar se po petnajstih letih pogoste odsotnosti od družine in izžetosti po tehtnem razmisleku odloči za pogumen korak. Šiviljstvo je njeno poslanstvo, družina jo popolnoma podpira, zato v hiši na koncu Ročinja, v smeri proti Tolminu, odpre svoj šiviljski studio.

 

Ko je Gabrijela pomislila na modno revijo, se je naprej obrnila na hčerko Julijo in njene prijateljice, ki so za Gabrijelo postale pravi modeli. Mlada dekleta so ji takoj priklicala zamisel o tematskem kreiranju oblek, ki se navezuje na maturantski ples. Tako smo na obeh modnih revijah lahko videli ženske obleke zanimivih barvnih, tekstilnih in ornamentalnih kombinacij. Elegantne, ženstvene, a hkrati neresne, koketne in vihrave. Kot vsaka šivilja je tudi Gabrijela najprej razmišljala o osebi, ki bo obleko nosila. Glede na zunanjost in osebnostne lastnosti je skreirala za vsako dekle dve obleki.

 

Gabrijelin navdih so elegantne ženske, ki s svojo garderobo poosebljajo ženstvenost. Trenutno je njena najljubša barva vijolična, saj nanjo vpliva pomirjujoče. Gabrijela pravi, da se v aktualno modo vračajo stari trendi in kroji v modernejših različicah tekstur blaga. Klasična ostajata ženski kostim v poslovnem svetu in lažji ženski suknjič.

 

Gabrijela že razmišlja o novih podvigih. Vanje vpleta tudi svojega moža Gabrijela, ki ustvarja v keramiki in je imel le dan pred njeno novogoriško revijo odprtje razstave kot Avtor meseca v galerijskem prostoru Kluba keramikov Kanal. Morda bosta nekoč delovala v skupnem projektu. Ustvarjalnost, ki sta ji pri vzgoji dala velik pomen, sta prenesla tudi na hčerko Julijo in sina Aljaža. Gabrijela razmišlja tudi o skicah, ki nastanejo izpod rok likovnega ustvarjalca in po katerih bi v prihodnosti želela narediti kroj ter obleko. Trenutno precej časa posveča prepoznavnosti, kar pa se že dobro obrestuje, saj ima polne roke dela z ustvarjanjem oblačil za posebne priložnosti in popravili.

 

OKVIR:

ŠIVART - Gabrijela Ipavec s. p.

proizvodnja oblačil in dekorativnih izdelkov 

Ročinj 9, 5215 Ročinj

041 998 918


Oglejte si tudi