Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

"Obleke z zgodbami" za Folklorno skupino Kal nad Kanalom

V Krajevnih skupnostih Kal nad Kanalom in Levpa se uspešno izvaja projekt Živimo zdravo. Tedenska srečanja so hkrati tudi priložnost za druženje, spoznavanje, negovanje prijateljstva in medkrajevno sodelovanje, ki ga vsekakor želimo nadaljevati. Projekt Živimo zdravo je dal idejo tudi Folklorni skupini Kal nad Kanalom, da se je na sončno pustno soboto prelevila v sadje in zelenjavo in veselo rajala po kalskih zaselkih.
Tekst: Darja Rijavec


Polni energije smo nagajivo promovirali zdravo življenje, se nasmejali in zaplesali z vaščani, ki so nas povsod lepo sprejeli ter nas razveselili z darovi, za kar smo jim iskreno hvaležni. Zbrana sredstva nam bodo prišla še kako prav za naše delovanje. Temu bo namenjen tudi izkupiček od prodaje drv, ki so jih naši fantje prostovoljno pripravili jeseni.

Sicer pa se FS Kal nad Kanalom10 plesnih parov pod strokovnim vodstvom mentorja Marka Prapertnika in ob spremljavi godcev Mira Rijavca in Ferda Šavlija pridno pripravlja na prvo revijo. S spletom primorskih plesov bomo na srečanju folklornih skupin severnoprimorske regije konec marca v Tolminu prikazali praznovanje Angelske nedelje v Kalu nad Kanalom. Ker plesnih kostumov še nimamo, se bomo predstavili v civilnih oblekah.

Z našo krstno odrsko postavitvijo, ki nam jo je pripravil mentor, smo lani po prvem nastopu doma v Kalu ponosno in samozavestno zaplesali tudi na Prazniku kostanja v Ligu, pred iztekom leta pa še v Desklah na občinskem srečanju starejših, katerega pobudnica je bila Območna organizacija Rdečega križa Nova Gorica in na dobrodelnem koncertu v organizaciji TRD Globočak s Kambreškega.


V letošnjem letu pa se vabila kar vrstijo. Radi se bomo odzvali in nastopili, tako doma na Kanalskem in Goriškem kot tudi na Tolminskem. Veselimo se tudi gostovanja na Štajerskem, v domačem kraju našega mentorja, kamor nas vabi FS »Korenine« KUDa Svoboda iz Bistrice ob Dravi. Prijatelji iz bistriške folklorne skupine z mentorico Ivanko Prapertnik, mamo našega Marka, so nam z dobro voljo in pozitivno energijo pomagali pri prvi predstavitvi in krstu naše FS ter s prikazom spleta slovenskih plesov polepšali naš krajevni praznik.

Pesem, ples, ljudske običaje in kostumsko podobo naših prednikov bi radi ohranili, zato smo folkloristi resno pristopili k raziskavi bogatega ljudskega izročila kulturne dediščine na kalskem. Na podlagi raziskave kulture oblačenja, ki jo vodi Elza Pavšič, bi radi izdelali pražnja oblačila, značilna za začetek 20. stoletja. Želimo si obleke z zgodbami, ki jih je pisalo takratno življenje in verjamemo, da bomo s sodelovanjem krajanov in dobro voljo ter prijateljstvom, ki nas druži, tudi uspeli.

Oglejte si tudi