Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

V Morskem razsajali „tolminski puntarji“

Pust v Morskem je bil tudi letos obarvan z ostjo politične satire. Seveda se ni mogel izognit letošnjim množičnim demonstracijam, na katerih prebivalci izražajo nezadovoljtsvo s skorumpiranimi politiki in zahtevajo njihov odhod.
Aktualno družbeno dogajanje pa so Morščani povezali še s tolminskim puntom, katerega tristoletnico obeležujemo prav letos. Na pustno nedeljo so oblast tako prevzeli „tolminski puntarji“ in izvedli pustno vstajo.

Vstajniki v Morskem so se zbrali zgodaj popoldan, njihov punt pa je v sredšču vasi spremljala množica gledalk in gledalcev. Po stari puntarski navadi so se lotili grofa in grofice in jima tokrat le malo ponagajali. Vsi prisotni so se muzali ob dejstvu, da sta bila predstavnika fevdalne oblasti na las podobna Janezu Janši in Gregorju Virantu.

Morščanski punt je dopolnjevala zgovorna scenografija. Puntarji so namreč javnosti izpostavili za noge obešene lutke politikov. Slišati je, da niso bili preveč prizanesljivi niti do svojega župana.

Maske morščanskih oziroma tolminskih puntarjev je kakor običajno oblikoval slikar Branko Drekonja-Kuštro, za organizacijo pustne vstaje pa je poskrbelo Športno društvo Morsko.  

Oglejte si tudi