Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Starost zahteva akcijo

Društvo upokojencev Kanal je 1. oktober, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za Mednarodni dan starejših in se po vsem svetu obeležuje od leta 1990, počastilo z odprtjem razstave ročnih del v gostišču Križnič v Kanalu.

Na razstavi so bila predstavljena dela klekljaric,  kvačkani izdelki, likovni izdelki, vezenine, lesene skulpture, slike iz peska, miniaturna kmečka orodja….. -  vse izdelano z veliko ljubezni in potrpljenja članov in članic DU Kanal. Ob tej priložnosi se zahvaljujemo gostišču Križnič, ki nam vsako leto brezplačno odstopi prostore za razstavo.

 

Sekcija ročnih del deluje v društvu že dolgo. Članice so se v začetku delovanja zbirale kar na domu Marice Gorjup. Danes vodita sekcijo Marica Gorjup in Sonja Stanič, zbirajo pa se v prostorih Krajevne skupnosti. Nekatere se redno udeležujejo skupnih srečanj, glede na teritorialno obsežno področje občine Kanal, pa nekatere delajo kar doma in na srečanja prihajajo samo občasno. Poleg kvačkanja izdelujejo tudi druga ročna dela.

 

Poleg »kvačkaric« so zelo delavne tudi klekljarice, ki pod vodstvom prizadevne Nevenke Malnič letos praznujejo že 10 leto delovanja. Nevenka je na razstavi tudi predstavila to starodavno domačo obrt. Za klekljanje je potrebna ovalna blazina-bula, košara ali podstavek, na kateri sloni  blazina, kleklji-posebno oblikovana lesena palica, na kateri je navit sukanec, ki je lahko iz bombaža, lanu ali svile, bucike in vzorec tako imenovan »papirc«. V klekljanje je potrebno vložiti veliko časa, potrpljenja in vztrajnosti, tu ne gre nič na hitro, je pa pravo božanje za dušo. Klekljanje v živo so predstavile Jadranka, Vilka in Marica, ki so sklonjene nad svojimi bulami spretno sukale in križale kleklje. Najbolj zvestim članicam so podelili tudi priznanja. Veliko pohvalo si zaslužijo tudi zato, ker so pritegnile tudi mlade in svoje znanje prenašajo nanje.

 

Novost na letošnji razstavi pa so bile punčke iz blaga za Unicef, ki so jih v sekciji ročnih del začeli izdelovati na pobudo Sonje Stanič. Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. Tudi naša generacija  jih je imela in jo marsikdo še hrani kot spomin na otroštvo, danes pa simbolizirajo predvsem otroka iz države v razvoju, ki potrebuje našo pomoč. Izdelali so 20 prelepih punčk, upokojenke so jih sešile in oblekle, poslikavo obraza pa so izvedli učenci kanalske osnovne šole. Punčke so namenjene prodaji. Izkupiček od prodaje ene punčke zadostuje za cepljenje enega otroka proti šestim nalezljivim otroškim boleznim. 

 

Za kanalske upokojence še kako velja načelo - starost zahteva akcijo, zato povabilo vsem  - pridružite se nam tudi vi.

 

Vsem članicam in članom pa želimo dobrega zdravja in gibčne prste.

 

Oglejte si tudi