Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Treba je zaščititi okoliško prebivalstvo

Na povabilo društva Eko Anhovo in dolina Soče je konec septembra (22. 9. 2016) naše kraje obiskala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Srečanje je potekalo v prostorih Kulturnega društva Deskle. Sodelovali so predstavniki oblasti, stroke ARS-ja in civilna okoljska društva (poleg našega še Goriško društvo za kakovost bivanja, Zveza društev za varstvo okolja). Srečanja sta se na našo željo udeležili obe družinski zdravnici naše občine.
Veliko težo je imela predstavitev pulmologinje prof. dr. Metode Dodič Fikfak, ki je opozorila, da se niso še niti odpravile posledice rabe azbesta v tej dolini, pa nam že preti nova nevarnost s sežiganjem odpadkov. 
Po vsem slišanem je bila varuhinja na koncu srečanja zelo ostra. Po njenem mnenju se mora nujno zaščititi okoliško prebivalstvo, vsako dodatno onesnaževanje okolja pa vidi kot nedopustno. Opozorila je na veliko vlogo države pri tem (skrbnost in previdnost pri sprejemanju okoljskih predpisov), premajhno sodelovanje med okoljskim in zdravstvenim ministrstvom, potrebo po učinkovitejši inšpekciji ...

Društvo je bilo na srečanju za svoje delo deležno veliko pohval. V društvu Eko Anhovo in dolina Soče upamo, da bodo varuhinina opozorila imela daljši in učinkovitejši domet od zgolj strinjanja na deklarativni ravni.

Oglejte si tudi