Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Odporne želve praznujejo petdeset let

V predprazničnem decembru je rodu tabornikov Odporne želve uspelo organizirati nočni pohod ob Soči ob zimskem solsticiju in po večletnem premoru prinesti Luč miru v Deskle.
Tekst: Lojzka Reščič

Ob koncu leta 2012 smo taborniki Odporne želve organizirali prvi nočni pohod ob Soči ob zimskem solsticiju, to je 21. decembra, ko je najdaljša noč. Takrat smo si zaželeli, da bi ta pohod postal tradicionalen, vedno zadnji petek v letu, ki bo najbližji 21. decembru.

 

Kazalo je, da nam že prvega naslednjega pohoda ne bo uspelo speljati, saj so v začetku decembra kolesarsko pot ob Soči zapri zaradi začetka urejanja. Pa se ne damo tako hitro, in našli smo drugo rešitev, traso od železniške postaje v Kanalu, preko Gorenje vasi, Krstenic in Gorenjega polja na taborniški prostor v zgornjih Desklah. Poleg zapore ceste nam je ponagajalo še vreme, vendar se nam je kljub temu na pohodu pridružilo okrog 100 udeležencev, ki smo večer zaključili s prijetnim druženjem. Naslednji nočni zimski pohod bo 19. decembra 2014.

 

Veseli nas, da smo po večletnem premoru Odporne želve ponovno prinesle v kraj Luč miru iz Betlehema. Ta tradicionalna akcija nam v božičnem času prinaša sporočilo miru, sodelovanja in vsega dobrega. In zato smo res ponosni, da smo lahko vsem krajanom omogočili, da plamen in sporočilo te akcije prinesejo v svoje domove. Luč smo šli iskati v Bovec, kamor so jo skupaj z Dunaja prinesli skavti in taborniki.

 

Na kratki prireditvi sta se nam pridružila in zbrane pozdravila tudi župan Andrej Maffi in župnik. Pridružilo se nam je kar veliko krajanov, ki so ta simbolni plamen miru želeli prenesti v svoje domove z željo da bi nam s svojo toploto grel domove celo leto. 

 

In tu je poslanica: "Če si daleč od mene, če me gledaš z razdalje, zviška ali brezbrižno, mi ne moreš gledati v oči. Nočem, da se zapiraš vase, nočem, da si moj brezčutni opazovalec. Želim, da se mi približaš, me pogledaš, kajti samo tako me boš srečal in razumel. Samo tako boš videl, kdo in kakšen sem. Samo če prideš k meni, če snameš masko z obraza, me lahko prav vidiš. Tako bom zate postal luč. Moja luč bo svetila tudi tebi, saj naju strah, sovraštvo, nerazumevanje in zamere ne bodo več ločevale. Najin pogled bo drugačen, ker se bova poznala in se gledala takšna, kot sva. Odpri oči. Razumi. Sprejmi. Poglej drugače." Ob nočnem pohodu in luči miru smo taborniki pripravili bazar z izdelki, ki smo jih sami izdelali, izkupiček bazarja smo namenili za organizacijo zimovanja. 

 

Leto 2014 je za nas Odporne želve zelo pomembno leto, saj bomo praznovali 50 letnico delovanja. Našo obletnico smo združili s praznovanjem Dneva zemlje in Dneva tabornikov, tako bo osrednji dogodek proslava 25. aprila v Kulturnem domu v Desklah. Proslavi bo sledil pohod in nato prijetno druženje na taborniškem prostoru v zgornjih Desklah. Tako vas že ob tej priliki vabimo, da se nam pridružite. Ob tej priliki pripravljamo tudi Zbornik, v katerem bomo poskušali prikazati naših 50 let ter razstavo.



Oglejte si tudi