Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

GREGORJEVANJE 2017 V PARKU PEČNO

GEGORJEVANJE 2017 ali kako smo v Parku Pečno pregnali zimo

Ko je mlado sonce premagalo luno, je društvo O.Z.O.N. v sodelovanju s Klubom keramikov Kanal pred barvito kuliso žafranov izpeljalo četrto gregorjevanje v Parku Pečno. 
Tradicionalni sprehod po parku smo tokrat izkoristili za predstavitev nove poti, ki povezuje PP z obrežjem reke Soče. Na osnovi slabih izkušenj iz prejšnjih let smo nekoliko prilagodili koncept iskanja piščali. Več kot 150 obiskovalcev dogodka je letos iskalo 120 keramičnih gumbkov, ki smo jih na lesenih palčkah postavili ob poti. S tem ohranjamo namen spodbujanja pozornosti in opazovanja v naravi. Za vsak gumbek je obiskovalec na koncu prejel keramično piščal, simbol gregorjevanja v PP-ju. Na ta način nam je uspelo, da so bile piščali pravičneje razdeljene med udeležence.

Do cilja sprehoda nas je tudi letos vodil zvok instrumenta, tokrat saksofona, na katerega je igral novogoriški saksofonist Jani Šepetavec. Jani je po opravljenem šolanju na jazz oddelku srednje glasbene in baletne šole v Ljubljani svoj študij nadaljeval na Jazz Institut Kunstuniversität v Gradcu v Avstriji, kjer se je uril v razredu profesorja Karlheinza Miklina in tudi uspešno magistriral. Kot glasbenik se je udeleževal mojstrskih tečajev z vrhunskimi mentorji (Don Menza, Dave Liebman, Jerry Bergonzi), piše glasbo za različne projekte in ustvarja svoje skladbe. Kot multiinstrumentalist redno sodeluje s priznanimi slovenskimi glasbeniki. Na obrežju nas je navdušil z improviziranim preigravanjem na temo pomladi. Za nastop se mu iskreno zahvaljujemo.

Dogodek je imel tudi dobrodelen namen, saj smo enako kot lani zbirali prostovoljne prispevke za sklad za izvenšolske dejavnosti OŠ Kanal. Bili smo še uspešnejši in tokrat zbrali 130 evrov, za kar se obiskovalcem lepo zahvaljujemo. Na ta način želi PP spodbujati ljubezen do narave ter ustvarjalnost med mladimi. Na tak način zbran denar bo OŠ uporabila za sofinanciranje druge izvedbe slikarskega extempora v PP-ju in končne razstave v galeriji Razglednica.

Glavna tema letošnje skromne pogostitve je bil čemaž. Znano je, da skupaj s čemažem prilezejo na plan tudi medvedi in si ga privoščijo posebej z namenom, da očistijo in poživijo organizem po zimskem spancu (zato se čemaž imenuje Allium ursinum − medvedji česen). To je bilo vodilo Dragiju Lazovskemu pri oblikovanju jedilnika in pomladansko okrašenih miz. Odlično juho iz čemaža so skuhali v Oštariji Matija. Nekaj sladkih jedi pa so prispevali tudi posamezni obiskovalci. Vsem skupaj lepa hvala. 
Dogodek je tradicionalno vodil član društva Gregor Maver.
Zahvala članom društva, ki ste pripomogli k odlični izvedbi dogodka, ter vsem obiskovalcem za udeležbo. V dveh dneh je PP obiskalo več kot 300 ljudi.

Posebna zahvala gre avtorjem keramičnih piščali, brez katerih ne bi bilo gregorjevanja. 120 piščali so letos izdelali Darja Žorž, Silva Gornjak, Ana Valentinčič, Alenka Gololičič in Primož Kožuh.

 

Oglejte si tudi