Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

V sožitju z naravo

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in si človek zaželi pristnega stika z njo.

Pomlad je čas, ko se prebuja narava, ko povsod brsti novo življenje in ko si človek zaželi pristne povezave z naravo. Prav to in tudi želja po sožitju z naravo in po zdravem načinu življenja je botrovalo odločitvi članov Društva upokojencev Deskle Anhovo, da smo izpeljali delavnico  Spoznavanje in uporaba zelišč in zdravilnih rastlin.

 

Lepega, sončnega popoldneva smo se zbrali na »placu« pred Kulturnim domom v Desklah in se polni pričakovanj odpravili ob Rohotu navzgor proti Grlevšču..Pod vodstvom gospe Jožice Stanič smo spoznavali rastline in njihovo uporabo v kulinariki in zdravilstvu.

 

Občudovali smo zelene blazinice čemaža, priljubljene zdravilne rastline pomladnih mesecev in ga primerjali z jesenskim podleskom, da ne bi prišlo do zamenjave, ki je pogosto usodna. Spoznali smo dve vrsti gabeza, nižjega z rumenimi cvetovi in višjega z vijoličnimi cvetovi., ki sta baje uporabna tudi za odganjanje polžev z vrta. Nabirali smo trobentice, pljučnik, dišeče vijolice in lapuh za preganjanje zimskih prehladov.

 

Nabrali smo čemaž, pokalico, dežen, kurja črevca (zvezdice) in divji drobnjak, kar smo uporabili za okusno zelenjavno rižoto, ki smo si jo skuhali ob zaključku našega srečanja. Žejo smo si pogasili s sveže pripravljenimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi.

 

Zadovoljni in polni nove energije smo se v poznih popoldanskih urah razšli z obljubo, da se bomo v prihodnjih mesecih ponovno srečali in spoznali še druga koristna zelišča, ki nam bodo pomagala premagovati zdravstvene tegobe pa tudi pripraviti poceni in okusen obrok hrane.

Oglejte si tudi