Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Napoleonov most v Desklah ima novo podobo

Z malo dobre volje lahko sami poskrbimo za lepše okolje in preprečimo propadanje kulturnih spomenikov.

Napoleonov most v Desklah je eden  izmed treh tovrstnih v naši bližnji okolici. Ostala dva sta še v Ajbi in na Nadiži v Podbeli. Vsi datirajo v prvo četrtletje devetnajstega stoletja, v čas Ilirskih provinc (1809 – 1813), ko se je skozi naše kraje pomikala Napoleonova vojska.

 

Most je enoločni, kamnit in ima kamnito parapetno ograjo. V letu 1985 je bil razglašen za kulturni in tehnični spomenik lokalnega pomena. Četudi je most zgodovinsko kulturna in tehnična znamenitost, pa se z njim ne ravna tako, kot bi mu glade na pomen ustrezalo. Zadnjo obnovo je doživel v času priključitve naših krajev k Italiji, leta 1927, o čemer priča tabla, ki je vgrajena v kamnito ograjo mostu.

 

Že leta je ves porasel z bršljanom in grmičevjem, ki se zajeda v vsako špranjo med kamni.

 

Na lep sončen septembrski dan smo se bližnji sosedje mostu odločili, da ne bomo čakali, da bi za njegov lepši videz poskrbeli za to pristojni. Zavihali smo rokave in se lotili dela. Odstranili smo bršljan, robido, grmovje in drugo rastlinje. Tako je most sedaj zasijal v vsej svoji lepoti in ga bodo lahko občudovali tudi naključni mimoidoči, ki ga v stari podobi mogoče sploh ne bi opazili.

 

Vsak dan, ko stopam čez ta naš most, pomislim, kako malo je pravzaprav potrebno, da polepšamo naše okolje in da se z malo dobre volje lahko naredi marsikaj. To smo prebivalci Srebrničeve ulice, ki živimo ob mostu, tudi dokazali.

Oglejte si tudi