Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Barvanje velikonočnih pirhov

Med šegami in navadami, ki so na Slovenskem še vedno priljubljene, je tudi barvanje velikonočnih pirhov.
Med Slovenci so še vedno žive številne šege in navade. Ena takih je tudi barvanje velikonočnih pirhov, brez katerih si le težko predstavljamo velikonočno praznovanje.

 

Čeprav danes v času vsesplošnega potrošništva, ki je prodrlo skoraj v vsako poro našega življenja, lahko pirhe kupimo že skoraj v vsaki vaški trgovini, so najlepši in največ vredni tisti, ki jih izdelamo sami.

 

Tako smo se v torek pred veliko nočjo zbrali tudi v Medgeneracijskem centru v Desklah in se navdušeno lotili izdelave pirhov. Z uporabo različnih tehnik smo okraševali tako jajčka iz stiropora kot tudi prava kuhana kokošja jajca.

 

Z uporabo servietne tehnike, barvanjem z naravnimi barvili, ovijanjem z raznobarvnimi vrvicami, valjanjem z lepilom premazanih jajc v sladkor in  koruzem zdrobu so nastajali enkratni izdelki.

 

Zelo lepe in zanimive so bile tudi košarice, ki smo jih naredili iz kartonastih tulcev od toaletnega papirja, ki smo jih narezali in jih prepletli z raznobarvnimi trakci.

 

Med udeleženci delavnice so prevladovale gospodinje, saj je priprava praznovanja, katerega sestavni del so tudi pirhi, še vedno njihova domena. Toda med nami je bila tudi petletna Meta, ki se je dela lotila z veliko vnemo ter z  vztrajnostjo skoraj prekosila nas odrasle.

Oglejte si tudi