Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Matilda Močnik je praznovala 102. rojstni dan

V petek, 28. decembra 2012, je bilo v Domu upokojencev Nova Gorica nadvse slovesno vzdušje. Naša občanka in stanovalka doma Matilda Močnik je praznovala 102. rojstni dan.
Matilda Močnik se je rodila na božični dan leta 1910 na Westfaldskem v Nemčiji v družini slovenskega rudarja. Ko sta bila malčici komaj dva meseca, se je družina vrnila na rodno Cerkljansko.

 

V družini je bilo veliko otrok, kmetija pa majhna, tako da je za lačna usteca otrok marsikdaj primanjkovalo hrane. Tako je morala mala Matilda že kot desetletna deklica najprej za pesterno, kasneje pa za deklo k bogatejšim kmetom.

 

Ko je kot šestnajstletno dekle prišla za deklo na kmetijo Močnikovih, je pridno in prikupno dekle opazil domači sin Andrej. Kmalu sta si ustvarila družino in si kupila majhno hribovsko kmetijo. Da bi otrokom zagotovila boljše življenje, sta leta 1939 prodala skromno domačijo in se preselila v Deskle.

 

Mož Andrej se je zaposlil v anhovski cementarni, Matilda pa je obdelovala zemljo in skrbela za družino, v kateri je bilo osem otrok. Veliko se je ukvarjala z ročnimi deli, celo popravila čevljev se je lotila. Njeno veliko veselje so bile rože, ki jih še vedno občuduje. Sovaščani se je spominjajo kot prijazne žene, ki je bila vedno pripravljena pomagati, ko je kdo pomoč potreboval.

 

Po smrti moža Andreja pred devetimi leti je vse do 98. leta starosti živela v domači hiši, kjer so zanjo zgledno skrbeli družina vnuka Sergeja in seveda njene hčerke. Takrat se je Matilda sama odločila, da se bo preselila v dom upokojencev in to svojo namero tudi uresničila.

 

Praznovanje 102. rojstnega dne je bilo prisrčno. Zaradi zdravstvenih težav, ki jo pestijo zadnje čase, so ji ga pripravili kar na njenem oddelku, kjer so se zbrali sostanovalci, delavci doma, ki skrbijo zanjo, sorodniki in povabljeni gostje. Ker se je rodila na božič, so ji sostanovalci zapeli Sveto noč. Pri petju se jim je pridružila tudi slavljenka.

 

Poleg sostanovalcev, delavcev doma in sorodnikov so ji voščili tudi kanalski župan Andrej Maffi, župan novogoriške občine Matej Arčon in predstavniki Društva upokojencev Deskle Anhovo, katerega članica je naša krajanka Matilda.

Oglejte si tudi