Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Naši proračuni so zasnovani previdno

Ne zidamo gradov v oblakih, temveč ostajamo trdno na tleh in ta politika se je v zadnjih treh letih izkazala kot zelo dobra. Proračun je previdno nastavljen tudi za leto 2012.

Nekaj investicij je zaključenih, med njimi tudi večnamenski prostor v Avčah. Ena večjih naložb je tudi gradnja vodovoda, kanalizacije in čistilne naprave na Kanalskem Vrhu. Tečejo dela po načrtih?

Gre za milijon evrov vredno naložbo, ki jo sofinancirajo evropski skladi, in teče po načrtih. Ob tej naložbi pa bomo zgradili še sistem za izkoriščanje tehnološke vode preko posebnega voda iz akumulacijskega jezera. Krajani bodo to vodo uporabljali za pranje strojne mehanizacije, napajanje živine in zalivanje. SENG bo tedensko zagotovil okrog 200 kubičnih metrov vode iz jezera. Gre za sodoben pristop k izkoriščanju vodnih virov ter pomemben korak za razvoj kraja in cele občine.

Kaj pa večnamenska dvorana v Kanalu?

Tu smo se pravilno odločili, da smo razpis za izvajalca za posebno opremo in specifična obrtniška dela po prvem odpiranju ponovili, saj je bila cena ponudbe višja od razpoložljivih sredstev. Izbor izvajalca za ta dela smo nato izpeljali po postopku s pogajanji po predhodni objavi in tako prišli do najugodnejšega ponudnika. Pri tem me je motilo, da je neizbrani ponudnik, ki bi mu občina morala odšteti 100.000 evrov več, pritiskal na nekatere vplivne krajane in poskušal ustvariti vtis, da bo z objektom vse narobe. Našo stisko pa je razumelo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, ki je preko razpisa evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja prispevalo slabih 400.000 evrov, in je podaljšalo rok za izvedbo, tako da dela sedaj tečejo normalno. Računamo, da bo dvorana končana do pomladi. Po načrtih pa tečejo tudi dela v Gotski hiši, kjer urejamo sobo Rika Debenjaka. Naj ponovno poudarim, da se moramo ob tem zahvaliti njegovemu sinu, dr. Božidarju Debenjaku, ki je naši občini podaril slikarjev arhiv, s katerim smo dobili zbirko izjemne kulturne vrednosti.

Prav tako pa bi se rad zahvalil tudi stanovalcem Kontrade za njihovo potrpežljivost ob nevšečnostih, ki jih imajo zaradi gradbenih del.

Na zadnji seji občinskega sveta so svetniki soglasno zavrnili razpravo o predlogu proračuna za leto 2012. Očitajo vam, da se s svetniškimi skupinami premalo dogovarjate in da predlog proračuna ni bil dogovorjen.

Šlo je za prvo branje predloga proračuna, ki ga je občinska uprava kakor običajno pripravila na osnovi podatkov o prihodkih in nujnih odhodkih za šolsko vzgojo, vrtce, socialne transferje... To predstavlja več kot polovico proračunskih sredstev, ki so fiksna. Tu so še investicije v teku, pa tiste, ki so vezane na sredstva iz evropskih skladov, in tako smo že na 80 do 90 odstotkih proračuna. Pričakoval sem, da si bomo na seji sveta vzeli čas - dnevni red ni bil obširen - tako da bi vsak od svetnikov podal pripombe in povedal, katere investicije so zanj pomembnejše. Po razpravi bi dobili konstruktivno oblikovan predlog, ki bi bil nato še 40 dni v javni obravnavi.

Nato bi se sestali s politični strankami, predhodno uskladili želje in tako v drugem branju preprečili veliko število amandmajev. Moj interes namreč ni, da preko amandmajev, z glasovanji merimo moči, temveč da skupaj določimo prednostne investicije. Običajno so svetniki ob prvem branju navedli še za en proračun želja, dobrih idej in tudi nujnih stvari. Vsakdo pa tudi iz lastnih izkušenj ve, da se je potrebno odločiti, kaj bomo delali najprej – zamenjali okna, streho, uredili dvorišče ali gradili bazen.

Glede na to, da proračun ne bo sprejet do konca leta, nas zanima, kakšne bodo posledice za občinsko upravo.

Nekatere občine sprejmejo proračune šele maja, pa nimajo nobenih težav. Na sredstva bodo morda dlje časa morala čakati društva, saj so razpisni postopki dolgotrajni tudi zaradi možnih pritožb. Tudi zato si vedno želim, da bi proračun sprejeli čim prej. Kljub temu prepričan, da bomo proračun v prvem branju potrdili decembra. Pred tem bom sklical sestanek s predstavniki strank, da ugotovimo, kaj je narobe. Proračun pa bomo imeli, ko ga bodo svetniki potrdili. Pri tem morajo tudi oni ravnati odgovorno, torej, ne politično, temveč v dobro občanov.

Svetniki poudarjajo, da tudi sicer premalo sklicujete sestanke svetniških skupin in da pogrešajo dialog.

Običajno sestanke vodij političnih strank skličem pred sejo, več pa se mi ne zdi niti potrebno. Vedno pa odgovorim na vsa vprašanja svetnikov, ki se oglasijo osebno, po telefonu ali v moji pisarni. Enak odnos imam do predsednikov krajevnih skupnosti. Kadarkoli se oglasijo, sem jim na voljo. Res bi rad spoznal nekoga, ki je v teh petih letih ostal pred vrati moje pisarne, če sem bil seveda na občini.

Napovedi glede svetovnega gospodarstva niso najboljše. Kriza se bo očitno še poglobila. Bo to vplivalo na življenje na lokalni ravni? Bo v proračunu manj denarja, kje bo potrebno varčevati?

Mi varčujemo že od začetka krize. Naši proračuni so zasnovani previdno. Ne zidamo gradov v oblakih, temveč ostajamo trdno na tleh in ta politika se je v zadnjih treh letih izkazala kot zelo dobra. Proračun je previdno nastavljen tudi za leto 2012. Vanj smo vključili le načrtovane naložbe in tiste, ki so v teku. Čeprav nadzorni odbor meni, da bi se sedaj, ko so gradbena dela cenejša, morali bolj zadolževati, ostajam previden.

Kako bi ocenili iztekajoče se leto z vidika realizacije načrtov?

Z realizacijo sem zadovoljen, bolj smo se bali težav z izvajalci. Vendar smo tu imeli srečno roko in te sreče si želim tudi v letu 2012. Želim si, da bi dobili dobre izvajalce, da bi ti delavcem redno plačevali za opravljeno delo in da bi investicijski krog normalno tekel.

Kje boste preživeli prihajajoče praznike?

Kot običajno, v družinskem krogu. Zavedam se namreč, da imam za družino 363 dni v letu manj časa, kot bi želel. Za praznike ob koncu leta pa so študentje in dijaki doma, tako da so božični in novoletni prazniki pravi čas za to, da se, kljub obveznostim, nekoliko ustavimo in ta čas namenimo tistim, ki nas celo leto podpirajo in nam oproščajo drobne napake, zaradi česar si vsekakor zaslužijo vso mojo pozornost.

Oglejte si tudi