Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Za dom starejših rezerviranih pol milijona evrov

Zamisel o domu starejših v naši občini je na decembrski seji občinskega sveta ponovno dobila konkretne obrise. Občinski svetniki so namreč v letošnjem proračunu zagotovili pol milijona evrov rezervacije in župana pooblastili za nadaljnja pogajanja. Direktor Doma upokojencev Nova Gorica je svetnikom povedal, da so pripravljeni upravljati manjšo enoto doma četrte generacije.

Domove četrte generacije popira tudi pristojno ministrstvo. Veliko pa je odvisno od tega, kako se bo glede novega objekta socialnega centra v Vrtojbi odločil Svet zavoda novogoriškega doma upokojencev (DUNG). Vanj naj bi se po prvotnih načrtih preselil del DUNG,  vendar večinski lastnik - družba Marc, občina Šempeter-Vrtojba in DUNG zaradi domnevno predrage investicije še niso našli rešitve. Direktor DUNG Bojan Stante poudarja, da ni pripravljen prevzeti objekta, ki bo za uporabnike predrag.

Kakor je povedal kanalskim svetnikom, bi najem po sedanjih pogojih domu povzročil resne težave. Poleg tega ne ustreza konceptu domov četrte generacije. To so domovi gospodinjskih skupin, njihova glavna usmeritev pa je normalizacija življenja starostnika, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov živi v ustanovi. V skupini je običajno 10-12 ljudi, ki imajo sobe razporejene okrog velike bivalne kuhinje. V skupini je ves dan prisotna hišna gospodinja-bolničarka, ki starostnikom pomaga pri pripravi hrane in drugih opravilih. Za zdravstveno nego, ki je zagotovljena v enakem obsegu, kakor v tradicionalnih domovih,  pa skrbi zdravstveni tim.  Poudarek je na udobnosti, zaupnosti, varnosti, zavetju in samoodločanju. 

Po podatkih iz avgusta 2012 je 47 stanovalcev Doma Nova Gorica in enote Podsabotin iz naše občine, nekaj jih je tudi iz občin Tolmin, Bovec in Idrija. Ustanovitev enote v Desklah bi zato tem in dugim stanovalcem s tega območja ponujala bivanje, ki je neprimerno bližje domačemu kraju, kot je bivanje v Novi Gorici, je še pojasnil Stante. Tudi zato podpira gradnjo doma v kanalski občini, saj bo starejšim omogočal bivanje v gospodinjskih skupinah.

To so tudi edini domovi, za katere je mogoče dobiti zeleno luč od pristojnega ministrstva, je pojasnil župan Andrej Maffi: "Bili smo večkrat na ministrstvu in so nam jasno nakazali, kaj bodo požegnali. Samo to, kar smo mi na papirju pripravili, to so oni videli in to jim je všeč."

 

Gradnja je ocenjena na več kot 4 milijone 700 tisoč evrov. Za izvedbo bi občina ustanovila javno gospodarsko družbo in najela tri milijone 422 tisoč evrov kredita.  Obroke posojila (27 let) bi po desetih letih začeli pokrivati s prihodki od najemnine. Občinska uprava predlaga gradnjo v nekdanjem samskem domu Salonita v Desklah.  

Vsi svetniki podpirajo gradnjo četrte generacije doma starostnikov v naši občini, imajo pa različne poglede na samo lokacijo. Del občinskih svetnikov tako zahteva še oceno gradnje na prvotni lokaciji v Kanalu. "Za staro lokacijo imamo načrte, dovoljenja, infrastrukturo in mislimo, da je ta lokacija ugodnejša," poudarja Marko Bucik (DeSuS). 

 

Del svetnikov meni, da je bolj primerna lokacija v središču Deskel. Klemen Stanič (LDS) je povedal, da bi starostniki tako lažje ostali v stiku z vsakodnevnim dogajanjem, saj bi bivali v središču kraja. Poleg tega bi občina objekt pridobila z zamenjavo za zemljišča.  

Kakor so predstavniki DUNG še povedali na seji, so domovi tretje generacije po Evropi že zastarel koncept. V Nemčiji denimo jih gre vsako let več v stečaj, ker niso zasedeni, medtem ko so za domove gospodinjskih skupin dolge čakalne vrste. Po izkušnjah v tujini so se s prehodom na gospodinjske skupine podvojili obiski svojcev in številni tudi sodelujejo pri delu v skupinah.


Vendar pa je celoten projekt odvisen od tega, kaj se bo dogajalo z novozgrajenim socialnim centrom v Vrtojbi. Če se bo Dom upokojencev Nova Gorica kljub vsem zapletom odločil za Vrtojbo, v občini Kanal - vsaj v bližnji prihodnosti - ne bo doma upokojencev. 


 

 

Oglejte si tudi