Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Slovesnost Občine Kanal ob Soči z obiskom predsednika republike

Svečana proslava ob občinskem prazniku je bila v petek, 21. aprila 2017, ob 19. uri v Kulturnem domu Deskle. Slovesnost, v spomin na življenjsko delo Valentina Staniča, z obeležitvijo 170 let od njegove smrti, je bila posvečena letos preminulemu dirigentu Antonu Nanutu. Slavnostni govorec na proslavi je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je županu občine Andreju Maffiju poklonil posebno protokolarno darilo. Na proslavi se je podelilo priznanja in nagrade Občine Kanal ob Soči za leto 2017 ter naziv častnega občana.
V polni dvorani kulturnega doma je proslavo začela slovenska himna v instrumentalni izvedbi Aljaža in Nejca Markiča na trobenti in Petra Nanuta na klavirju.

Nastopil je pevski zbor vrtca pri OŠ Kanal pod vodstvom Valentine Dugar, na klavirju jih je spremljala Mirjam Furlan. V programu so razveselili poleg z izvajanjem pesmi tudi z izročitvijo pisma za gospoda župana in gospoda predsednika.

V slavnostnem govoru je župan občine Andrej Maffi v uvodu podal utemeljitev izbire dne občinske proslave, ki je spomin na življenjsko delo duhovnika, alpinista, znanstvenika, narodnega buditelja, prosvetljenca in velikega dobrotnika Valentina Staniča ter povedal, da je res izjemno doživetje na Bavarskem videti sliko Bodreža ter da smo lahko ponosni na to, kako ga tam cenijo. Dodal je, da se je v občini rodilo kar nekaj velikih osebnosti, tako da bi lahko vsaka krajevna skupnost izdala kakšno drobno knjižico.

Po podanem poročilu o stanju občine je imel slavnostni govor predsednik republike Borut Pahor. Predsednik je županu v luči praznovanja 25. obletnice naše države poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo, z naslednjo mislijo: "Slovenska zastava je simbol naše enotnosti. Vam, gospod župan, jo poklanjam v znak hvaležnosti za vaš osebni prispevek, da skupaj z občinskim svetom, občankami in občani med nami krepite upanje in ne strahu." Poudaril je, da gre za prav posebno priznanje vsem, ki se trudijo vzgajati, spodbujati in navdihovati tiste vrednote, ki nas kot skupnost povezujejo. "Slovenci smo se za samostojno državo odločili skupaj in skupaj prevzeli odgovornost za njeno prihodnost. Prihodnost je danes manj predvidljiva in manj varna, kot je bila nekaj let nazaj. Zato je toliko pomembneje, da med seboj spodbujamo strpnost, sodelovanje in sožitje." Dodal je, da bomo pri premagovanju najtežjih preizkušenj uspešni le, če bomo sodelovali. "V naši notranji narodovi moči je dovolj razlogov, da na prihodnost gledamo z upanjem," je govor zaključil predsednik republike.

V nadaljevanju je napovedovalka Metka Sulič k pogovoru povabila Ljudmilo Zimic, predsednico Prosvetnega društva Soča, organizatorja Mednarodnega festivala sodobne slovenske glasbe Kogojevi dnevi, katerega pobudnika sta bila tudi Anton Nanut in njegov umetniški vodja. 
V pogovoru je Ljudmila Zimic povedala, da je bil svetovljan, ki se je zelo rad vračal v rodni Kanal, da so zaradi njega v Kanalu gostili velike goste in slišali bogate programe, kot umetniški vodja festivalov pa je slovensko glasbo ponesel širom celega sveta. 
Dirigentu v spomin je bila prirejena razstava Osnovne šole Kanal. Na proslavi je bil predvajan o njem posnet dokumentarni film za RTV Slovenija, mladi glasbeniki pa so se predstavili in njemu v čast izvedli tri nastope. Nastopili so pianist Peter Nanut; pianistka Aleksandra Pavlovič in klarinetist Lovro Tinta; pianistka Aleksandra Pavlovič in mladi saksofonist Peter Maffi.

Sledila je podelitev priznanj in nagrad ter naziva častni občan.

Po sklepu občinskega sveta in na predlog Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica je dobitnica priznanja Občine Kanal ob Soči za leto 2017 Tanja Gabrijelčič s. p. Po sklepu občinskega sveta in na predlog Ivice Jelavić je dobitnik priznanja Občine Kanal ob Soči za leto 2017 Radenko Simić. Po sklepu občinskega sveta in na predlog Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle ter Društva upokojencev Deskle - Anhovo je dobitnik priznanja Občine Kanal ob Soči za leto 2017 Albert Lazar. Po sklepu občinskega sveta in na predlog Društva upokojencev Kanal je dobitnik nagrade Občine Kanal ob Soči za leto 2017 Franc Komac. Po sklepu občinskega sveta in na predlog Krajevne skupnosti Deskle - Anhovo in Društva upokojencev Deskle - Anhovo je dobitnik nagrade Občine Kanal ob Soči za leto 2017 Henrik Valentinčič. Po sklepu občinskega sveta in na predloge društev upokojencev Kanal in Deskle - Anhovo ter Političnih organizacij Občine Kanal ob Soči je prejemnik naziva častni občan Občine Kanal ob Soči za leto 2017 Radivoj Velušček. V imenu prejemnikov se je častni občan Radivoj Velušček zahvalil in izrazil željo po postavitvi azbestnega znamenja.

Zaključek slavnostne proslave je predstavljal nastop Moškega pevskega zbora Kazimir Nanut pod vodstvom Klemna Nanuta s skladbami, ki so bile Antonu Nanutu pri srcu. 

 

Oglejte si tudi