Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Poostren nadzor nad nedovoljenim odlaganjem odpadkov

Zadnji vikend v marcu je potekala vseslovenska akcija Očistimo Slovenijo, kmalu po tem pa smo na medobčinsko inšpekcijo že dobili prve prijave kršitve odlaganja komunalnih odpadkov izven za to določenih mest.
Tekst: Erik de Posarelli, medobčinski redar

Nepravilno odlaganje odpadkov je pereč problem in temu se v zadnjem času zelo posvečamo in izvajamo poostren nadzor.

V soboto, 24. marca, je potekla vseslovenska akcija Očistimo Slovenijo, pri kateri sem bil koordinator za našo občino. Odziv ljudi v tej akciji je bil zelo dober in smo tudi veliko naredili, a kaj, ko nekateri ne spoštujejo ne narave in ne ljudi, ki se trudijo da bi naravo, ki nas obdaja, ohranili čisto in lepo.

Tako smo že mesec dni po akciji dobili prijave o nepravilnem odlaganju odpadkov v naravi in ob kontejnerskih mestih. Velikokrat gre tu za gradbeni material, nevarne odpadke in gospodinjske odpadke. Največkrat pa te odpadke posamezniki odvržejo kar v naravno okolje.

Zato se lahko vprašamo, čemu so namenjene prostovoljne čistilne akcije in trud ljudi, če tega vsi ne cenijo. Tako se nekateri potrudijo, očistijo določene dele,  čez mesec dni pa nekdo na očiščeno mesto odvrže najrazličnejše odpadke. To ni pošteno ne do ljudi, ki skrbijo za naše okolje ne do okolja samega.

Zaradi tega smo redarji poostrili nadzor in če dobimo storilca na kraju prekrška, je zagotovo ne bo odnesel brez kazni, enako se bo zgodilo tudi, če nas bo do storilca pripeljala kakršnakoli sled. Ob tem naj povzamem drugi odstavek 24. člena Odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov, ki določa, da, »kdor odloži odpadke, ki bi jih moral predati izvajalcu ali druge odpadke izven za to določenih odlagališč oziroma za to določenih krajev, je dolžan poravnati stroške sanacije. Poleg tega je za to kršitev predvidena globa za pravne osebe v višini 1400 evrovo ter za posameznike 200 evrov, navedena pa je v prvem odstavku 36. člena istega odloka.

Sicer pa je v naši občini veliko različnih kršitev s področja prometa, najmanj jih je s področja javnega reda in miru, številne pa so kršitve občinskih predpisov oziroma odlokov. Veliko je kršitev glede porabe pitne vode oziroma varčevanja z njo, s sprehajanjem psov po površinah, ki so zanje prepovedane, recimo, šolsko igrišče, lastniki pa tudi ne odstranjujejo pasjih iztrebkov.

Zato bomo redarji poostrili predvsem nadzor nad izvajanjem odlokov o porabi pitne vode v sušnih obdobjih, nad kurjenjem v naravi - še posebej v času razglašene požarne ogroženosti, poostrili bomo nadzor nad nepravilnim odlaganjem odpadkov izven kontejnerskih mest in nad črnimi odlagališči.

Obenem bi občane pozval, naj upoštevajo občinska navodila glede porabe pitne vode, saj je voda dobrina, ki jo moramo čuvati. To velja še posebej v sušnih obdobjih, ko bi lahko zaradi tega, ker nekateri zalivajo vrtove in njive, prebivalci v nižje ležečih krajih ostali brez nje.  

Oglejte si tudi