Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Policisti opozarjajo na varno vožnjo voznikov traktorjev in delovnih strojev

Zaradi različnih kmečkih opravil so se v cestnem prometu in na drugih površinah že pojavili tudi vozniki traktorjev in delovnih strojev. Voznike traktorjev v cestnem prometu obravnavamo kot udeležence ali celo povzročitelje prometnih nesreč zaradi različnih vzrokov (vožnja pod vplivom alkohola, neustrezna oprema traktorja in priklopnika, nepravilna razvrščanja in zavijanja v levo, nepravilni prevoz oseb, vožnja pod vplivom alkohola idr.).

Tekst: Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Nova Gorica

 

Poleg nesreč v cestnem prometu, pa so vozniki traktorjev in delovnih strojev pogosto  udeleženi v nesrečah in drugih dogodkih pri delu v gozdu, vinogradu, travniku, na gradbiščih ali na drugih voznih površinah predvsem zaradi vožnje pod vplivom alkohola, vožnje z neprimerno hitrostjo glede vozno površino,  naklon zemljišča, nepazljivost pri delu s traktorskimi priključki ali neustrezno opremo traktorja (nameščen varnostni lok ali kabina, delujoče zavore, nameščena vzvratna ogledala,  delujočih luči ipd. Več o tem tudi na naslednjih spletni straneh Policije: http://www.policija.si/index.php/component/content/article/156-prometna-varnost/1949-varna-vonja-traktorjev-v-cestnem-prometu-preventivni-nasveti-policije).

 

Na območju Policijske uprave Nova Gorica smo v letu 2011 obravnavali 10 (v letu 2010= 5) prometnih nesreč z udeležbo traktorjev, v katerih ni bilo mrtvih, 2 (1) traktorista sta utrpela hude telesne poškodbe, 1 (3) traktorist pa je bil lahko telesno poškodovan.

 

Poleg omenjenih prometnih nesreč na cesti z udeležbo voznikov traktorjev smo lani na območju PU Nova Gorica obravnavali tudi 4 (7) delovne nesreče s traktorjem, v katerih ni nihče umrl (1),  1 (1) traktorist je bilo hudo telesno poškodovan, 3  (5) traktoristi so bili  lahko telesno poškodovani. 

 

Pri delu z delovnimi stroji pa so policisti v letu 2011 obravnavali 6 (10) dogodkov, v katerih na srečo nihče umrl,  5 (5) oseb je bilo hudo in 2 (6) lažje telesno poškodovanih. 

 

V letu 2012 so policisti PU Nova Gorica obravnavali  dva dogodka, v katerih je bil 1 voznik  traktorja lahko telesno poškodovan, prav tako se je en voznik lažje telesno poškodoval v dogodku z delovnim strojem.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica poleg drugih rednih nalog v tem času opravljajo tudi nadzor prometa na cestah, kjer vozijo traktoristi. Ugotavljajo upoštevanje predpisov za vožnjo traktorjev in ukrepajo zoper kršitelje v cestnem prometu.

 

Voznike traktorjev in delovnih strojev, ki  opravljajo različna dela izven cest, pa policisti policijske uprave Nova Gorica opozarjajo na previdnost pri vožnji in uporabi traktorskih pripomočkov. Vse voznike traktorjev opozarjamo na določila 46.  člena Zakona o motornih vozilih, ki opredeljuje, da morajo imeti traktorji zunaj cestnega prometa pri opravljanju kmetijskih in gozdarskih del varnostno kabino ali lok in druge brezhibne predpisane dele. Če so na traktorju vgrajeni varnostni pasovi, morajo biti voznik in potniki pripeti, kot je predpisano.  

 

Prav tako je dovoljeno prevažati osebe na traktorju in delovnem stroju le v skladu z veljavno zakonodajo. Na traktorskem priključku, na priključku delovnega stroja ali motokultivatorja ni dovoljeno prevažati osebe. Otrok, mlajši od enega leta in pol, pa se na traktorju ali na delovnem stroju ne sme prevažati.

Poleg omenjenega bodo policisti v preventivnih akcijah v prihajajočih mesecih voznikom traktorjev, ki bodo opravljali tehnične preglede traktorjev, svetovali oz. jim delili zloženko s preventivnimi nasveti glede vožnje in opreme traktorja.

 

Policijska uprava Nova Gorica je za varno vožnjo traktoristov že v letu 2008 izdelala zloženko s preventivno vsebino z naslovom Za varno voožnjo traktorjev v prometu, ki jo bodo policisti delili voznikom traktorjev ob tehničnem pregledu in pri nadzoru prometa na cestah in drugih krajih, kjer se pojavljajo vozniki traktorjev (več o preventivnih nasvetih policistov Policijske uprave Nova Gorica za varno vožnjo traktorjev v prometu v zloženki, objavljeni na spletnih straneh Policije).

 

Z navedenimi ukrepi želimo policisti Policijske uprave Nova Gorica v prihajajočem spomladanskem času zagotoviti ustrezno varnost voznikov traktorjev in vseh drugih udeležencev v prometu.

Oglejte si tudi