Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Pasji iztrebki ne sodijo na javne površine

V naši občini je bil v februarju 2013 potrjen nov Odlok o javnem redu in miru. Ta odlok govori o obveznih ravnanjih za vzdrževanja javnega reda in miru, varstva ljudi in premoženja, zdravja in čistoče na območju občine Kanal ob Soči ter določa sankcije za storjene prekrške.
Tekst: Erik de Posarelli, medobčinski redar

V odloku so zajete nekatere določbe, ki so že bile zapisane v starem odloku in nekaj novih. Med drugim je pod prvo točko zapisano, da je prepovedano zalivati vrtove in prati avtomobile ali kakorkoli drugače uporabljati pitno vodo iz omrežja v času, ko je trošenje v te namene omejeno.

Vseh točk, ki govorijo o prepovedih je 17, med drugim se nanašajo na porabo pitne vode, kopanje domačih živali na urejenih kopališčih, prodajo izdelkov na tržnici in izven nje, poškodovanje ali uničevanje javnih tabel in napisov, ograje z bodečimi žicami ali drugimi ostrimi predmeti, ki so usmerjeni na javno površino, vodenje živali na športna ali otroška igrišča ter še nekaj drugih točk.


Odlok govori tudi o ravnanju in dolžnostih na javnih prireditvah, javnih shodih in kampiranju. Globe se gibljejo od 150 evrov za posameznika do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika.


Bi se pa ob tem dotaknil še Odloka o urejanju in čiščenju javnih površin in o zunanjem videzu naselij ter posebni rabi javnih površin. V poglavju o varstvu javnih površin je določeno, da je prepovedano voditi pse brez vrvice ali druge domače živali, jih puščati brez ustreznega nadzora ter puščati živalske iztrebke na javnih površinah, za kar je predpisana globa 150 evrov.


V decembrski izdaji Mosta je bila objavljena pobuda predsednika KS Kanal, da bi lahko zagotavljali večji red na Trgu svobode v Kanalu, zato smo se na medobčinski inšpekciji in redarstvu dogovorili, da bomo poostrili nadzor parkiranja in dosledno opozorili oziroma oglobili vsakega, ki ne bo upošteval prometne signalizacije. To velja za parkirišče na Trgu svobode, prehode za pešce, pločnike in obe avtobusni postajališči v Kanalu.

Ob tem naprošamo občane, da se dosledno držijo predpisov. Še posebej opozarjamo na predpise glede psov in pasjih iztrebkov, ki veljajo za območje celotne občine. Prav tako pa za urbano naselje Kanala in Deskel opozarjamo na upoštevanje predpisov in prometne signalizacije, ki ureja parkiranje na prometnih površinah, kot je Trg svobode v Kanalu.


Le z doslednim spoštovanjem predpisov, se bomo izognili slabi volji in nepotrebnim sporom.

Oglejte si tudi