Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Občinski svetniki pogrešajo usklajevanje

Na novembrski seji so občinski svetniki zavrnili razpravo o predlogu proračuna, ker župan dokumenta predhodno ni uskladil s svetniškimi skupinami. Kanalska občina tako decembra še ne bo imela potrjenega proračuna za leto 2012, tako da bodo v začetku leta veljala pravila začasnega financiranja občine.
Točko dnevnega reda o predlogu proračuna za leto 2012 so zavrnili skorajda soglasno, s petnajstimi glasovi od sedemnajstih, kar pomeni, da so proti razpravi glasovali tudi svetniki SLS, ki ji pripada župan Andrej Maffi. Očitajo mu, da predloga predhodno ni uskladil s svetniškimi skupinami, čeprav so se ob nastopu novega mandata dogovorili drugače. Pa tudi sicer, naj bi se z njimi premalo dogovarjal o pomembnih odločitvah.

Daljšo razpravo so namenili odkupu parcele ob deskljanskem zdravstvenem domu, ki bi jo lastnik prodal za okrog 100.000 evrov, uradni cenilec pa jo je ovrednotil na 60.000 evrov. Po mnenju kanalskih svetnikov je znesek previsok in je potrebno razmisliti, ali je ta odkup za kanalsko občino nujen. Strinjali pa so se, da gre za lokacijo, ki bi jo lahko koristno uporabili. Župana so zato pooblastili, naj se dogovori za novo, sprejemljivejšo ceno.


Občinski svet je razpravljal tudi o ponudbi za odkup prostorov nekdanjega obrata Cicibana v Kalu nad Kanalom, saj ga je lastnik pripravljen prodati za 25.000 evrov. Kljub temu so svetniki sklenili, da si bo odbor za nepremičnine objekt najprej ogledal in ugotovil, ali ga občina potrebuje, na naslednji seji pa se bodo odločili o morebitnem nakupu.


V prvem branju so svetniki po dokaj razgreti razpravi o prepočasnem razvoju turizma v občini potrdili odlok o turističnem vodenju, ki med drugim določa vsebino te dejavnosti, pogoje za njeno izvajanje in vpeljuje register turističnih vodnikov za našo občino ter za turistično območje Smaragdna pot. Odlok bo usklajen z evropsko zakonodajo. Ta namreč določa, da je vodenje potrebno dopustiti tudi državljanom iz članic Evropske skupnosti, ki imajo ustrezno nacionalno licenco. Občinski odlok bo tudi podlaga za pripravo regijskega odloka, ki ga je na Svetu regije decembra 2010 podprlo vseh 13 severnoprimorskih občin. Razpravo o odloku pa so svetniki razširili še na splošno razpravo o turizmu. Milenka Pavlin (SD) je menila, da kanalska občina ni dovolj prisotna na prireditvah v okviru Smaragdne poti in da občanov ne spodbuja dovolj, da bi se začeli ukvarjati s turizmom. Podžupan Ivan Humar (Nsi) je poudaril, da je program za izobraževanje turističnih vodičev nujno potreben in da bi ga morali pripraviti v sodelovanju s stroko. Slavko Jereb (Nsi) je dodal, da bo morala občina izdelati strategijo razvoja turizma, s katero bomo turiste zadržali dlje časa kot sedaj, ko za večino obiskovalcev beležimo eno do dve nočitvi, po drugih občinah pa imajo nočitev po več deset tisoč. V občini bi po njegovem morali bolje izkoristiti okrog 100 ležišč in osem sobodajalcev, slednji pa bi sobe morali oddajati turistom in ne delavcem, kakor se ponekod dogaja. Mira Bandelj (SD) je med drugim predlagala, naj župan ustanovi komisijo za turizem, ki bo skrbela, da bo občina bolj prisotna na prireditvah in sejmih. Nika Testen, strokovna sodelavka v TIC-u, je pojasnila, da se naša občina težko primerja z drugimi, ki imajo močno razvito zasebno pobudo in ponudbo, pri nas pa je glavni pobudnik še vedno le občina. Slednja med drugim v okviru TICa pripravlja tudi motivacijske delavnice za sobodajalce.


Občinski svet je nato sprejel še sklep, da bo občina izpeljala prenovo lokala v Kulturnem domu v Desklah, ga ustrezno opremila in oddala v najem. Pred tem bodo tudi v sodelovanju s krajani dorekli, katere vsebine bi bile zanj najprimernejše. Klemen Stanič (LDS) je predlagal, da bi v njem uredili knjižnico z manjšo kavarno. Župan pa je dodal, da bi tam lahko imel prostor tudi dnevni center za starejše.


Veliko je bilo tudi svetniških pobud in vprašanj. Marko Bucik (DeSuS) je hotel pojasnila o tem, zakaj je bilo namesto dosedanjega lokalnega izvajalca zimske javne službe izbrano drugo podjetje. Župan je odgovoril, da so na javnem razpisu morali izbrati najugodnejšega ponudnika, dosedanji izvajalec pa bo lahko delo opravljal zanj. Viljema Urbančiča (SD) je zanimalo, kje se je zataknilo pri ureditvi muzeja Liških pustov na železniški postaji v Kanalu. Župan je odgovoril, da je društvo odstopilo od projekta. Jože Valentinčič (SDS) je hotel izvedeti, kako je z načrtovano obnovo ceste Kanal – Lig, Bruno Koncut (SLS) pa je napovedal prvi ‘damski’ lov v naši občini s 40 udeleženkami.

Oglejte si tudi