Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 27.04.2017

oblačno
Danes bo oblačno in čez dan deževno. Najmanj dežja bo na vzhodu ob meji s Hrvaško, kjer bo začelo močneje deževati šele zvečer ali ponoči. Veter bo nekoliko oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17, v jugovzhodnih krajih do 21 stopinj C.
14°C | 16°C
petek, 28.04.2017
13°C | 18°C
sobota, 29.04.2017
8°C | 19°C
nedelja, 30.04.2017
3°C | 19°C
ponedeljek, 01.05.2017
6°C | 19°C
Opozorila
Četrtek, 27.4.2017 ob 5h
Od danes do petka dopoldne bo padla večja količina dežja. Zato bodo v četrtek močneje narasli vodotoki v zahodni in južni ter deloma v severni Sloveniji, v noči na petek in v petek dopoldne pa tudi drugod. Danes zvečer bo povišano tudi plimovanje morja.
14°C
16°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske Občinski svet

Občinski proračun 2013 javno razgrnjen


OBČINSKI SVET

| |
23.02.2013      5:49
A A

Občinski proračun 2013 javno razgrnjen


Na zadnji seji so kanalski občinski svetniki potrdili prvo branje letošnjega občinskega proračuna. Proračun bo javno razgrnjen do 8. marca. Do takrat lahko občani oddajo svoje pripombe. Lahko jih posredujejo na sedež Občine Kanal ob Soči izključno v pisni obliki, in sicer osebno, po pošti na naslov Občina Kanal ob Soči, Trg svobode 23, 5213 Kanal, ali po e-pošti na naslov obcina.kanal@obcina-kanal.si.


Občinske svetnike je zanimala tudi usoda lokala v Kulturnem domu v Desklah.  Foto:  arhiv Mosta
Občinske svetnike je zanimala tudi usoda lokala v Kulturnem domu v Desklah. Foto: arhiv Mosta
Deli:

Tekst: Občinska uprava

Obrazložitev k sklepu o potrditvi predloga proračuna za leto 2013 na seji dne, 21. februarja 2013.

Občinski svet je o Predlogu Proračuna Občine Kanal ob Soči razpravljal na svoji 21. redni seji dne, 31. januarja. V razpravi so svetniki na predlog proračuna podali vprašanja, pripombe in predloge, ki so razvidne iz zapisnika 21. redne seje.

Na nekatera vprašanja in predloge so prejeli odgovor že na seji sveta, na ostala pa podajamo obrazložitve v prilogi tega gradiva.

Po končani razpravi je občinski svet glasoval o potrditvi predloga in izglasoval, da se predlog ne potrdi. Svetniki so se odločili, da se bo predlog ponovno obravnaval na naslednji seji 28. februarja, vendar je župan zaradi nujnosti sprejetja proračuna glede na več projektov, ki se sofinancirajo iz EU sredstev, sklical koordinacijo predsednikov svetniških skupin, na kateri so se dogovorili, da se predlog proračuna da ponovno v obravnavo na seji, 21. februarja.

Gradivo za proračun ostaja isto, dodatno pa se svetnikom posreduje zahtevane obrazložitve ter seznam upoštevanih pripomb, ki jih bomo vključili v dopolnjen predlog proračuna. Seznam in obrazložitve so priloga v gradivu.

Kratek povzetek pripombe svetnikov na dopolnitev predloga proračuna 2013 na  22. redni seji dne, 21. februarja 

Klemen Stanič: O predlogu proračuna je razpravljal tudi Odbor za gospodarstvo, ki je sprejel sklep, da se v času javne razprave o predlogu proračuna sestane in oceni, kje bi se lahko kaj prihranilo.

Ceste: Krajevne skupnosti so bile pozvane, da pripravijo sezname cest, na katerih so potrebne rekonstrukcije in popravila. Žal se ugotavlja, da je tabela predvidenih del na cestah zelo kratka. Za KS Anhovo-Deskle ni nobene postavke za ceste. Vodovod Gorenje Polje: v proračunu so predvidena dela za nadaljevanje odseka, ki je bil začet v preteklem letu, ni pa predvidena glavna cev mimo cerkve. Vodni zbiralnik na Paljevem: pregledati je potrebno stanje, ali je potrebna sanacija ali samo čiščenje.

Jože Valentinčič: Od prejšnje razprave ni dodane vrednosti na proračun, manjši popravki, ni pa pravično porazdeljeno po krajevnih skupnostih, niso se upoštevali plani KS. V KS Lig v planu popravilo ceste do cerkve, popravilo nekaterih zidov, vodovod Kostanjevica in Britof. Do drugega branja naj bi se to upoštevalo.
V KS Kambreško 70 m ceste proti Rogu je že bilo obljubljeno, predlaga, da se da v proračun letos. Predvideno popravilo mrliške vežice v Ligu - za njega to ni mrliška vežica.

Bruno Koncut: Priloga št. 4 Javna razsvetljava – zmotila ga je tabela Prikaz enostavne dobe vračanja investicije; številke niso usklajene s tistimi v proračunu. Zanima ga, zakaj se je občina odločila za LED tehnologijo, ki naj bi bila nepreizkušena, drago vzdrževanje, letni prihranki bodo manjši. Predlaga, da se načrtovano naložbo preveri.

Milenka Pavlin: Urediti zamakanje vode v Domu V. Staniča v Ročinju - kaj to pomeni, glede na to, da se je izvajala investicija v rekonstrukcijo doma?

Odgovor župana Andreja Maffija: Voda zamaka v kletne prostore z dvorišča, ki se ni urejalo z investicijo.


Ivan Križnič: 9. marec je dan Civilne zaščite. Letos je naša občina organizator regijskega srečanja. To srečanje bo 15. marca 2013 s pohodom, vabi vse navzoče k udeležbi. Za organizacijo bi potrebovali 5.000 EUR, zato predlaga, da se to zagotovi iz proračuna. Podpira, da se zmanjša poraba električne energije. V naši občini je že precej obnovljena javna razsvetljava. Predlaga, da naj ne bi šli v takšno investicijo, ampak v postopno po več letih. Šel bi previdno v investicijo, v tem letu naj se zmanjša na tretjino planiranih sredstev. 

Odgovor župana Andreja Maffija: Strinja se, da je ta investicija velik zalogaj, vendar imamo glede javne razsvetljave uredbo, imamo tudi nepovratna sredstva. Če bi se izkazalo, da bomo imeli z investicijo več škode kot dobička, bomo investicijo umaknili, vendar zaupamo zunanjemu izvajalcu – našemu energetskemu managerju GOLE-i, ki vodi projekte tudi v drugih občinah. Na naslednjo sejo bo prišel tudi strokovni sodelavec GOLE-e, ki bo odgovarjal na vprašanja svetnikov.


Slavko Jereb: Pri vzdrževanju upravnih prostorov predlaga, da se gre pri sanaciji strehe na Garlattijevi hiši v Kanalu v celotno streho in ne le nad garažo. Strinja se s svetnico Pavlinovo glede Doma V. Staniča v Ročinju – investicija je bila izvedena, ni opravičila, to bi moralo biti izvedeno v sklopu investicije. Enako gre za streho na Kulturnem domu v Desklah – ali ni bila celotna streha sanirana pred par leti, za kateri del gre. Pripombe na javno razsvetljavo: Ni videti, da bi bila v rekonstrukciji zajeta celotna občina. Kaj je z Desklami, Ročinjem?
Vodooskrba: Je za dobro vodooskrbo. V planu investicij in investicijskih vzdrževanj se nahaja ureditev dezinfekcije na vodovodu Levpa - ali je to usklajeno z investicijo, ki se bo izvajala z napeljavo vodovoda Kal-Levpa?
Komunalna infrastruktura Plave – ali gre tukaj za oba bregova Soče?

Odgovor direktorice občinske uprave NIves Prijatelj: Ja, gre za oba bregova.


Odgovor podžupana Ivana Humarja: Vodovod Levpa – na obstoječem vodovodu v Levpi je potrebno vodo stalno prekuhavati, lani poleti jo v rezervoar dovažali. Z vaščani je bilo dogovorjeno, da se vgradi števce. Naprava za dezinfekcijo je mobilna in se jo bo lahko po izvedbi vodovoda Kal – Levpa preneslo na kakšen drug vodovod.

Odgovor župana Andreja Maffija: Javna razsvetljava - v investiciji so zajeti najbolj kritični deli.

Klemen Stanič: Par sej nazaj se je odobrila ureditev bivšega bifeja v KD Deskle; nekaj se je uredilo, bilo bi potrebno še dokončati, dokler se ne odločijo, za kakšen namen se ga bo uporabljalo. Glede strehe na KD Deskle – zamenjava je posledica dajanja v najem in prebitja strehe s strani bivšega najemnika.

Marko Bucik: Bo podprl predlog proračuna. V dopolnitvi predloga proračuna je na vzdrževanju občinskih cest zapisana rekonstrukcija ceste Krstenice - Anhovo, naj se to popravi na Cesta Gorenja vas - Krstenice. Odkup ceste Okroglo: v dopolnitvi predloga je 20.000 EUR za odkup. Kaj se bo odkupovalo za toliko sredstev?


Odgovor direktorice občinske uprave NIves Prijatelj: Ne gre samo za odkup, ampak tudi za projektno  dokumentacijo, ki je potrebna za pridobitev gradbenega dovoljenja ter mogoče tudi že za začetek izvedbe.

Marko Bucik: Avtobusno postajališče Ajba: Zakaj se je zmanjšalo na 10.000 EUR? Bodrež: Za dokončanje 3.000 EUR; že tri leta je šlo mimo od investicije, pa še ni dokončano. Odsek v vas Bodrež: Obljubljeno je bilo, da se širi ta odsek, razširitev se potrebuje, gospa bo zemljo dala prostovoljno. Če se ne uvrsti v proračun 10.000 EUR, bo vložen amandma. Diskriminatorno obnašanje glede odkupov zemljišč javnih poti. Na Kanalskem Vrhu se je iskalo samo služnosti. Zakaj se danes odkupuje na posameznih odsekih? Odkup
funkcionalnih zemljišč na Srednjem pri domu - speljimo s služnostjo. Javna razsvetljava: - nove cene bodo padale, subvencije bodo še. Zakaj poleg investicije v proračun še sredstva za vzdrževanje?
Garlattijeva hiša: - strinja se z Jerebom, da je na Garlattijevi hiši potrebno popraviti celotno streho. Vsi predlogi svetnikov naj gredo na glasovanje kot sklep občinskega sveta.

Jože Valentinčič: Objekt na Kanalskem Vrhu – nakazuje se, da bi se lokal lahko odprl, vendar je problem sprememba namembnosti – naj pri tem občina pomaga najemniku.


Odgovor podžupana Ivana Humarja: Želel je, da se pripravi, kaj je predvideno natančno v projektni dokumentaciji za investicije v proračunu. Prosi, da se to pripravi do drugega branja. Javna razsvetljava: V Senici pri otoku za ločevanje odpadkov bi bilo potrebno namestiti javno luč.


Odgovor župana Andreja Maffija glede prostora pri jezeru na Kanalskem Vrhu: težko bo pridobiti papirje za klasičen gostinski lokal. Občina je že do zdaj pomagala. SENG je objekt predal v uporabo občini, občina krajevni skupnosti Kanal, KS Kanal pa najemniku. Za najemnika bo težko, da izpelje postopek. Občina bo pomagala, kar bo v njeni moči.

Hasib Brdar: Pozdravlja zapisnik sestanka predsednikov KS. Proračun bi moral pokrivati vse luknje; glede objektov pa meni, da ni pomembno, kje objekt je, če streha pušča, naj se popravi.


Viljem Urbančič: Do naslednjega branja naj se vsaj delno upošteva plane KS. V kolikor
tega ne bo, bodo amandmaji.
Priloge:
PDF
Pripombe na predlog proračuna 2013 na januarski seji
9434_pripombenapredlogproracunaobcinekanalobsocizaleto2013-31.1.pdf (62,74 KB)

Prenesi vse
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kanal ob Soči!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Lokalni časopis Most
Številka: 51
Izšla: 16.03.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
April 27 28 29 30 1 2 3 4 5 6
27.04.2017
Danes ni dogodkov.
29.04.201 | Ostalo
Tržni dan
06.05.201 | Ostalo
Tržni dan
06.05.2017 | Ostalo
Prihod muzejskega vlaka v Kanal
29.04.201 | Ostalo
Tržni dan
30.04.201 | Ostalo
Spomin na 170 let smrti Valentina Staniča
30.04.2017 | Ostalo
Postavitev mlaja v Kanalu
30.04.2017 | Ostalo
Postavitev mlaja v Kalu nad Kanalom
30.04.2017 | Turizem
Kresovanje pred 1. majem - Anhovo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.