Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

"Požar" v Anhovem

V soboto, 22. septembra, smo v sklopu rednega obnavljanja znanj in medsebojnega sodelovanja z drugimi gasilskimi društvi v občini izvedli gasilsko vajo. Ob 8:33 je bil tako preko pozivnikov in SMS sporočil sprožen alarm, da gori stanovanjski objekt v delno zapuščenem delu Anhovega, tik ob tovarni Salonit.
Tu pa je opisan potek vaje, na kateri smo požar uspešno pogasili.

Stanovanje je "zagorelo" zaradi napake na televizijskem sprejemniku. Ogenj se je hitro razširil na dnevno sobo, hodnik od tam pa še na jedilnico. Kasneje je zagorel še strop in posledično drugo nadstropje. V nevarnosti je bilo tudi ostrešje hiše.

Ker je hiša v strnjenem delu vasi, je možnost širjenja na sosednje objekte, ki so večinoma stanovanjski, zelo velika. V gospodarskem poslopju poleg hiše, kjer je zagorelo, v kateri je požar,  sta kmetijska mehanizacija ter cisterna s kurilnim oljem.

 

PGD Kanal se je kot osrednja enota prva odpravila na gašenje. Vodja intervencije se je po ogledu kraja požara odločil, da potrebuje pomoč PIGD Salonit Anhovo, ki ima sedež v bližini samega objekta. Aktiviral je tudi vozilo s košaro (AD) za varovanje sosednjih objektov z višine.

 

Ko je na lokacijo požara prispelo vozilo PGD Kanal GVC 16/70, sta bila postavljena dva napada. Opremila se je prva napadalna skupina za gašenje spodnjih prostorov in iskanje plinske jeklenke v kuhinji. Medtem se je pripravila druga napadalna skupina za vstop v prostor v zgornjem nadstropju preko zunanjih stopnic in tudi začela z gašenjem in pregledovanjem prostora.

 

Na kraj požara so prispeli gasilci PIGD Salonit Anhovo ter vozilo s košaro PGD Kanal. Pomočnik vodje intervencije je poskrbel za razporeditev vozil. Prva napadalna skupina PIGD Salonit Anhovo se je pripravila za zaščito cisterne s kurilnim oljem s težko peno. Druga napadalna skupina PIGD Salonit Anhovo se je opremila in odpravila na dvigalo za gašenje ostrešja ter zaščito sosednjih objektov.

Po vstopu prve napadalne skupine PGD Kanal se je odlomil del lesenega stropa, pri čemer je bil lažje  poškodovan drugi napadalec, kar so sporočili vodji intervencije. Vodja intervencije je takoj sestavil reševalno skupino za reševanje prve napadalne skupine. Ko je reševalna skupina prispela do napadalcev, je eden od reševalcev pomagal poškodovanemu, drugi pa je s prvim napadalcem poiskal jeklenko, ki sta jo shranila na varno. Na koncu smo prostore prezračili. 

 

Vajo smo zaključili ob 9.30. Sodelovalo je 11 operativcev PGD Kanal in 6 ženskih gasilk, ter 10 operativcev PIGD Salonit Anhovo. V vajo je bilo vključenih 5 vozil PGD Kanal in 2 vozili PIGD Salonit Anhovo.

 

Po zaključku je sledil komentar društvenih oglednikov, ki so vajo spremljali in ocenjevali. Vajo je spremljal tudi župan Andrej Maffi.

Vaja operative je potekala v sklopu rednega obnavljanja znanj in medsebojnega sodelovanja z drugimi gasilskimi društvi v občini. Na vaji je poleg našega društva sodelovalo tudi PIGD Salonit Anhovo.

Na vajo so bili sicer vabljeni tudi gasilci PGD Avče, a se povabilu niso odzvali.

Galerija slik iz vaje "Požar na stanovanjskem objektu 2012".

Povezave

www.pgd-kanal.si

Oglejte si tudi