Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
6°C
PET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Rdeči alarm tudi za Posočje: pripravite protipoplavne vreče

Zaradi napovedanih padavin je ARSO za zahodni in severni del Slovenije razglasil rdeči alarm, ekipe civilne zaščite in gasilcev so v pripravljenosti.
Po podatkih ARSO je danes (v nedeljo, 11. 11. 12) do 16. ure na območju Julijskih Alp padlo od 20 do 40 l dežja na kv. meter, drugod v zahodni Sloveniji pa do 10 litrov.
Količina padavin bo začela naraščati popoldan, največ pa jih bo predvidoma prav Posočju. Čez noč se bo dež še okrepil, zato bi lahko reke ponoči začele poplavljati. Tudi tokrat naj bi vodotoki zelo hitro naraščali, opozarjajo meteorologi. Ne morejo pa napovedati, ali se bodo padavine ves čas zadrževale v Posočju in na Goriškem ali pa se bodo premaknile tudi proti osrednji Sloveniji.

Poveljnik štaba za Severno Primorsko Samo Kosmač pojasnjuje, da so vse ekipe CZ in gasilcev v pripravljenosti. Obenem vse prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni predvsem zaradi nevarnosti zemeljskih plazov, ki jo obilne padavine močno povečujejo. Prebivalci, ki živijo neposredno ob vodotokih pa naj pripravijo protipoplavne vreče. Teh je, zagotavljajo pristojni, dovolj.

Napoved ARSO

Predvideno poplavlanje rek in morja

Izdano, 11.11.2012 ob 16:00

Poplavljanje rek:

Dravske elektrarne so ob 15. uri pričele z obratovanjem v visokovodnem režimu. Pretok na HE Dravograd je ob 16. uri 680 m3/s. Po podatkih iz Avstrije je ob 19. uri napovedan pretok na meji med Avstrijo in Slovenijo 860 m3/s. V noči na ponedeljek in ponedeljek bo zaradi obilnih padavin v Avstriji pretok Drave predvidoma ponovno močno povečan. Pretok Drave ob vstopu v državo lahko znaša med 1600 m3/s in 2200 m3/s.


V nedeljo popoldne bodo pretoki rek pričeli naraščati najprej v zahodnem delu države, v noči na ponedeljek in v ponedeljek tudi v ostalih delih države. Ob dolgotrajnih nalivih lahko poplavljajo reke, manjši vodotoki in hudourniki v zahodni, jugozahodni, osrednji in severni Sloveniji. 

Predvidoma v nedeljo pozno popoldan in v noči na ponedeljek se bodo najprej močneje povečali pretoki rek v Posočju. Najbolj bodo narasle reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških Brdih, Vipava s pritoki, Reka. Reke na teh območjih lahko v noči na nedeljo pričnejo poplavljati. Močneje bodo narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.



Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri in Kolpa, reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega pogorja v porečju Idrijce, porečju reke Sore in širšem porečju Savinje pa tudi v Mežiški in Mislinjski dolini. Na teh območjih so v noči na ponedeljek možna razlivanja.

V ponedeljek so ob močnejših nalivih možna razlivanja manjših vodotokov in hudournikov na prej omenjenih območjih in na območjih osrednje in severne Slovenije.



V ponedeljek se bodo predvidoma obnovile poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa ter Ljubljanskega barja. 


Popljavljanje morja

Plimovanje morja bo še povišano. V nedeljo zvečer med 19:00 in 23:00 in ponedeljek zjutraj med 5:00 in 9:00, lahko morje preseže 300 cm na mareografski postaji v Kopru in ob tem poplavi pogosto poplavljene in izpostavljene dele obale.


Opozorila se bodo sproti osveževala glede na razvoj vremenskih dogodkov.


Povzetek opozarjanja pred ekstremnimi okoljskimi dogodki

Zaradi boljšega razumevanja jARSO na kratko povzema opozarjanje pred ekstremnimi okoljskimi dogodki v državni meteorološki in hidrološki službi Agencije RS za okolje ob zadnji ujmi (konec prejšnjega tedna):


- opozorila pred izjemnimi meteorološkimi in hidrološkimi pojavi ob zadnjih poplavah so bila izdana pravočasno; (prvo predopozorilo o bližajoči ujmi je bilo pristojnim službam posredovano že 30.10.2012, na podlagi katerega je bila odrejena stalna pripravljenost enot Civilne zaščite; 4.11.2012 smo razglasili rdečo, najvišjo stopnjo ogroženosti zaradi vremenskih dogodkov v zahodni in severni Sloveniji)

- slovenska meteorološka in hidrološka služba sta bili edini v tem delu Evrope, ki sta 24 ur pred dogodkom razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti in s tem opozorili na možnost izjemne intenzivnosti dogodka;

- izmerjene padavine so bile količinsko povsem primerljive z napovedanimi in so z njimi prostorsko sovpadale ali so od njih nekoliko odstopale le na nekaterih območjih;

- slovenska državna hidrološka služba z opozorili pokriva porečja v Sloveniji; na mednarodnih rekah opozarja na podlagi podatkov in napovedi sosednjih držav;

- na vseh prizadetih območjih, ki so jih prizadele hudourniške poplave s porečji v Sloveniji, je bila že dan prej razglašena najvišja stopnja ogroženosti zaradi padavin in najvišja oziroma druga najvišja stopnja ogroženosti zaradi poplav; (kot je bilo najavljeno so se z razvojem vremenskih dogodkov opozorila naslednje jutro v nekaterih porečjih stopnjevala v najvišjo stropno ogroženosti - to se je dogajalo ob rekah na Koroškem, v porečju Savinje in Save, takoj po obvestilu o napovedanem močno povečanem dotoku Drave iz Avstrije pa tudi za območja ob Dravi)

- Agencija RS za okolje je že od 2.11. 2012 dalje ves čas zagotavljala vse razpoložljive človeške in tehnične vire za učinkovito in nemoteno delovanje celotnega sistema za opozarjanje pred izrednim okoljskim dogodkom 5. 11. 2012.

- pravočasno opozarjanje in ustrezna pripravljenost sil za zaščito in reševanje pripomoreta k preprečevanju najhujšega; človeških žrtev ob tej ujmi ni bilo.

Oglejte si tudi