Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Kanalski gasilci aktivni tudi izven občine

Gasilci PGD Kanal smo v roku sedmih dni posredovali kar dvakrat zunaj naše občine. Sodelovali smo pri gašenju požara v naravnem okolju pri Sveti gori, Grgarju in pri Črnem Kalu.
Sprva smo 2.8.2012 posredovali pri gašenju požara v naravi na Sveti gori. Požar je odjeknil zgodaj popoldne na zelo težko dostopnem hribovitem terenu, kjer je zagorel pretežno borov gozd. Na intervencijo smo bili pozvani šele proti večeru, z namenom izvajanja nočne požarne straže. Pozno v noč je sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske. Po pregledu terena poveljujočih, smo si z gasilci PGD Dobrovo razdelili naloge in se dogovorili, kako bomo izvajali oglede. A takoj po prejetem toplem obroku, smo že morali stopiti v akcijo. Čez noč smo imeli polno dela, saj smo morali gasiti na več področjih ob cesti (ter malce izven nje) proti vrhu Svete gore ter na samem vrhu. Z gašenjem smo se ukvarjali vse do jutra, ko so prišli na zamenjavo gasilci iz drugih društev celotne Severne Primorske.

Dan kasneje smo sodelovali še pri gašenju požara pri kraju Grgar. Gasilo se je na pobočju od vasi Grgar proti Sveti gori. Z delom smo zaključili nekaj pred polnočjo. Pri gašenju so sodelovali helikopter Slovenske vojske, italijanski gasilski helikopter in letalo "Canadair", ki so bistveno pripomogli h pogasitvi požara na terenu. Kljub temu je preko noči ostalo večje število gasilcev. V obeh dneh smo prispevali 11 gasilcev in 3 vozila.

Dober teden po gašenju požara na Sveti gori smo bili ponovno pozvani h gašenju požara v naravi. Tokrat je zagorelo pri Črnem Kalu. Dne 10. avgusta smo se okoli 20. ure odpravili proti Črnemu Kalu, na gašenje pretežno borovega gozda. Po prijavi v štabu, ki se je nahajal na deponiji tamkajšnjega kamnoloma, so nas napotili pod viadukt Črni Kal, blizu vasi Gabrovica. Do jutranje zamenjave gasilcev smo imeli nekaj malega gašenja ognja, z razliko od gasilskih kolegov po terenu. Zjutraj smo pričakali zamenjavo - okrepitve iz drugih društev po Sloveniji. Prav tako je prišla zamenjava iz našega društva. Pri gašenju so pomagali vojaški helikopter slovenske vojske in italijanski gasilski helikopter. Tokrat nismo mogli pričakovati letala "Canadair" iz Italije in Hrvaške, ker so imeli tudi sosedi veliko dela z gašenjem požara. Kljub temu nam je skupno uspelo omejiti in pogasiti ogenj. V obeh dneh je na požarišču sodelovalo 8 naših gasilcev s 3 vozili. Skupaj je na požaru sodelovalo preko 700 gasilcev, preko 130 gasilcev iz severnoprimorske regije in preko 40 gasilcev iz naše Gasilske zveze Goriške.


Tudi pri tem požaru obstaja sum, da je bil požar podtaknjen oziroma naj bi šlo za malomarno delo človeka, kar pa bo pokazala nadaljna preiskava pristojnih organov. Pri vseh posredovanjih se k sreči nobenemu gasilcu ni nič zgodilo. Izkazalo se je tudi naše na novo pridobljeno gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov (GVGP-2), ki se je dodobra izkazalo z brezhibnim delovanjem.

Več slik si lahko ogledate v galeriji s spletne strani pgd-kanal.si:

- Požar v naravi Črni kal

- Požar v naravi Sveta gora

Povezave

www.pgd-kanal.si

Oglejte si tudi