Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Poplave 2012: Hiše v Globnem ni poplavilo od leta 1935

Soča je tokrat poplavila tudi hišo v Globnem, kjer živita zakonca Valentinčič. »Letos je bila voda tudi od 60 do 70 cm višja, kakor leta 2009, tako da je poplavila tudi stanovanje, kjer je dosegla okrog 30 cm. Rešili smo, kar se je rešiti dalo, vendar je naraščala tako hitro, da se kaj veliko ni dalo narediti,« nam je povedal Franc Valentinčič. "Tako visoke vode v Globnem ni bilo od leta 1935« pravi, »to je, odkar tu stoji hiša. Doslej je voda običajno poplavila dvorišče, okolico hiše in kletne prostore."

Voda je narasla izjemno hitro, pojasni dogajanje ob novembrskih poplavah : "Mene je o nevarnosti poplave obvestil prijatelj, ki mi je priskrbel tudi bivališče. Po klicu na pomoč so prišli tudi gasilci in pomagali pri črpanju vode iz stanovanja. Doma nismo prespali samo eno noč. Drugi dan smo skupaj z bratoma in z ženinim bratom vse pospravili. Zelo prav sta prišla dva izposojena stroja za vlago, pri sušenju pa so pomagale še tri električne peči.«

Nekaj škode jim je povrnila zavarovalnica, za ostalo bodo morali poskrbeti sami. Valentinčič ugotavlja, da "občina samo popisuje, ne da pa ničesar." Obenem ne verjame, da prav nič ne dobi od države. Pri poplavah leta 2009 so jim škodo ocenili na 6.000 evrov. Takrat je Soča odnesla leseno hiško z dvorišča, vredno 3.600 evrov. Pomoč je dobil le od Karitasa, letos pa je vlogo oddal na Rdečem križu: "Od občine tudi ne pričakujem, da bom kaj dobil."

Hišo v Globnem so kupili pred 12 leti, in takrat je bila zadnja poplava na tem območju leta 1968, nam je pojasnil Franc: "Po moje, je za sedanje poplave krivo tudi, da solkanskega jezu ne izpraznijo dovolj, ko je napovedano veliko deževje, ker morajo spoštovati dogovore z italijansko stranjo."

Oglejte si tudi