Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Državo imamo, bodimo ponosni nanjo

V torek, 21. 6. 2016, je bila v Večnamenski dvorani Osnovne šole Kanal proslava ob dnevu državnosti.
 "Letos mineva 25 let samostojnosti in suverenosti države Slovenije. Pot do samostojnosti ni bila lahka in preprosta, a je z našo odločnostjo in predanostjo postala uresničljiva. Predvsem pa je naš oboroženi odpor prispeval bistveni del k uspešnemu zaključku procesa osamosvajanja. Četrt stoletja od prelomnih trenutkov pri obrambi novo nastale države je zadosten razlog, da smo se zbrali in skupaj praznujemo obletnico rojstva svoje države Republike Slovenije."

S temi besedami je predsednik OZVVS Kanal Jože Velušček nagovoril vse prisotne. Poseben pozdrav je namenil praporščakom, gostom iz Avstrije in Italije ter častnemu gostu in slavnostnemu govorniku, nekdanjemu poslancu državnega zbora in kanalskemu rojaku Ivu Hvalici.


Župan Andrej Maffi je v govoru poudaril veličino proslave in pomen povezovanja s sosednjimi Avstrijci in Italijani. Občinstvo je nagovoril z mislimi o domovini, ki so jih zapisali osnovnošolci, pri čemer je opozoril, kako pomembno je, da otroke vzgajamo v domoljubju.


Slavnostni govornik, gospod Ivo Hvalica, nekdanji poslanec državnega zbora, je v svojem govoru dal velik poudarek našim pesnikom in pisateljem ter se ozrl globoko v preteklost in prehodil pot do nastanka naše države. Govor je zaključil z naslednjimi besedami: »Državo imamo, ni najbolj idealna, kot ni nobena stvar. Bodimo ponosni, da jo imamo!«


Na proslavi je predsednik OZZVS Kanal Jože Velušček podelil naslednje plakete:

SREBRNO PLAKETO Zveze veteranov vojne za Slovenijo sta prejela Valter Valentinčič in Egon Krpan.

BRONASTO PLAKETO so prejeli šahisti Silvo Winkler, Miran Ipavec, Miran Krivec in Jože Ipavec.

SPOMINSKO PLAKETO OZZVS je prejel častni gost gospod Ivo Hvalica.


Gosta iz sosednje Avstrije in Italije sta se zahvalila za povabilo na srečanje, ki predstavlja velik znak prijateljstva med državami, in čestitala ob prazniku.


Slovesnost ob dnevu državnosti se je sklenila z nastopom Mešanega pevskega zbora Jože Srebrnič Deskle, nastopom otrok iz Vrtca pri OŠ Kanal in Folklorne skupine Kal nad Kanalom.


Ob zaključku predstave so pred vhodom v večnamensko dvorano OŠ Kanal posadili lipo, ki ima poseben simbolni pomen za Slovence oziroma velja za središče družabnega srečanja pri vseh Slovanih.

 

Oglejte si tudi