Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Sonce ne sije zgolj zaradi nekaterih dreves in rastlin, ampak v veselje vseh nas

Projekt "Živimo zdravo", v okviru katerega smo od 2. februarja izvedli osem srečanj krajanov Kala nad Kanalom, Levpe in Avč, smo uspešno zaključili s prireditvijo 15. marca, pri kateri so sodelovali prav vsi udeleženci.
Tekst: Darja Rijavec, lokalna koordinatorica projekta

Osnovni program srečanj krajanov Kala nad Kanalom, Levpe in Avč, ki smo ga v okviru projekta Živimo zdravo začeli izvajati 2. februarja 2012 z rekom: „Smeri vetra ne moremo spremeniti, lahko pa nastavimo naša jadra tako, da ujamemo čim več lepega, poučnega in koristnega'“, smo 15. marca uspešno zaključili z mislijo, da: »Sonce ne sije zgolj zaradi nekaterih dreves in rastlin, ampak v veselje vseh nas«. S sodelovanjem v tem mednarodno uveljavljenem programu promocije zdravja v lokalni skupnosti, nam je bila dana priložnost za druženje, spoznavanje, prijateljstvo in medkrajevno sodelovanje, predvsem pa možnost, da naredimo nekaj zase in za naše zdravje.

60 krajanov je najprej prisluhnilo Ireni Jerič, prof. zdr. vzg., ki nam je predstavila proces spreminjanja vedenja pri opuščanju škodljivih razvad. Nato smo sami spregovorili o »začaranem« krogu, v katerem se pomikamo, ko se trudimo izboljšati življenjski slog in se sproščeno pogovarjali o lastnih izkušnjah v vseh petih fazah kroga spreminjanja in sicer ko: nismo zainteresirani za spremembo, premišljamo o spremembi, se pripravljamo na spremembo, vzdržujemo spremembo in smo ponovno na začetku. Če hočemo res spremeniti ustaljene navade, je pomembna tudi naša samopodoba, imeti se moramo radi.

Program zaključne prireditve, kjer smo sodelovali prav vsi, se je nadaljeval s poučnim recitalom »Imejmo se radi« Mire Šavli, ki nam je v verzih predstavila vse o zdravem življenju.

Imejmo se radi

Za zdravo življenje smo se odločili,

z zelenjavo in sadjem se bomo trudili,

mesa bomo vedno manj zaužili

in rekreaciji se bomo več posvetili.

Televizor bomo ugasnili,

na polje bomo se spustili,

da bomo dobro se spotili

in vse strupe s telesa prepodili.

S sladkarijami ne bomo se mastili

konzervansov ne bomo več kupili,

kajenje in alkohol bomo opustili,

da bomo vse organe zdrave ohranili.

Prašiča za kralja živali smo imeli,

svinjine smo vedno bili zlo veseli,

zdaj pa s težavo smo končno dojeli,

da tudi za ribe se bomo zavzeli.

Želodec nam bo zlo hvaležen,

če vanj prišel obrok bo nežen

in čreva bojo bolj vesela,

ker bojo imela malo dela.

Srce se naše bo spočilo,

saj bo lahko bolj mirno bilo,

ker čiste bojo naše žile,

maščob ne bo več kar na kile.

Da ne zabredemo v trpljenje

spoštujmo zdaj še tole mnenje:

»jejmo repo in korenje,

da zdravo naše bo življenje«.

Mira Šavli

Nasmejali smo se skeču, ki sem ga naslovila ''Dva krampirja'', odigrali pa so ga člani Folklorne skupine Kal nad Kanalom: Klavdija Lipičar, Metod in Mira Pirih ter Mira ŠavliRazgibali smo se ob skupinski telovadbi za sprostitev celotnega telesa. Ob zvokih harmonike Mira Rijavca, smo na ukaze Aleksandra Humarja, »hruška, jabka, čišpa, ritka«, pridno krožili z boki, levo, desno, naprej in nazaj in se nasmejali nagradi. Najboljša telovadka, Anka Jug, je prejela dovoljenje za nabiranje jajčarja po naših travnikih. Srečanje smo popestrili s spletom primorskih plesov Folklorne skupine Kal nad Kanalom in ga nadaljevali s pogostitvijo na zdrav način. Marta Murovec nam je ob pomoči Mire Pirih tudi tokrat pripravila : popečena piščančja bedra na olivnem olju, krompir v koščkih, na sopari kuhano zelenjavo, radič s kuhanimi jajci in tudi kuhanih štrukljev iz pirine moke z različnimi nadevi ni manjkalo. Za piko na »i« pa so nas gospodinje iz Levpe pogostile s ''kimlovim kafetom''.

Ob druženju smo si ogledovali bogato razstavo slik, risb in izdelkov, ki so jih na temo »živimo zdravo« pripravili otroci podružnične osnovne šole in vrtca Kal nad Kanalom - za kar gre zahvala učiteljici Anki Jug in vzgojiteljicama Marti Perkon ter Veroniki Konjedic. Na njeno pobudo jim je Zavod za zdravstveno varstvo Nova Gorica (ZZV NG) z veseljem posodil prehransko piramido in modele hrane, tako da so se otroci ob igri učili in spoznavali zdravo hrano. Veseli smo, da je ravnateljica OŠ Kanal, Milka Zimic, vedno pripravljena z nam sodelovati.

Nato sem kot lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo izmenjala izkušnje, zahvale in pohvale z Aleksandrom Štrukljem, predsednikom KS in ŠKTD Levpa, in Ireno Jerič, prof. zdr. vzg., vodjo projekta Več zdravja v občini Kanal ob Soči iz ZZV Nova Gorica. Zahvalili smo se Nevenki Skrt, predstavnici Regijskega odbora za javno zdravje (ROJZ) za občino Kanal ob Soči, Niki Testen, predstavnici Občine Kanal ob Soči ter županu Andreju Maffiju, ki je udeležbo zaradi delovnih obveznosti opravičil, je pa dogajanja ves čas spremljal in je projekt v celoti podprl.

Prejeli smo potrdila za udeležbo v osnovnem programu Živimo zdravo ter v anonimnih anketah ocenili izvedene aktivnosti ter izrazili predloge in želje za nadaljevanje. Vsekakor se moramo zavedati, da je zdravje ne le naša pravica, temveč tudi naša dolžnost in odgovornosti. Strokovna priporočila moramo udejanjati tudi v vsakdanjem življenju, saj je to stvar osebnih vrednot, naše odgovornosti do sebe, do bližnjega in do družbe.

Kot lokalna koordinatorka, sem izrazila željo, da bi naša občina predlagala še lokalnega koordinatorja za KS Levpa in KS Avče, tako da bi lahko na levem bregu Soče skupaj nadgrajevali projekt Živimo zdravo.

Za vsakega udeleženca sem pripravila še darilca - majhne kozarčke različnih vrst meda, pridelek domačega čebelarja Damjana Cristofolija, opremljene s pozitivnimi mislimi, druženje pa smo zaključili z željo, naj nam bo življenje sladko kot med.

Oglejte si tudi