Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Pustovanje v Desklah

Po nekajletnem premoru ponovno pustne šeme v Spodnjih Desklah.

 

Pustno razpoloženje v Medgeneracijskem centru Pri Tinci se začne že veliko pred pustno soboto, saj se je treba dogovoriti in odločiti o marsičem v zvezi s pustovanjem. Zamisli je veliko, pa kaj, ko je izdelava enih mask predraga, drugih prezahtevna, tretje ne bi bile ravno najlepše oziroma dovolj zanimive in izvirne.

 

Po tehtnem premisleku so prevladali hipiji. Da, hipiji, otroci cvetja, ljubezni in miru, ki so se v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zavzemali za mirno reševanje vseh vrst sporov, tako političnih kot verskih, za sprejemanje drugačnosti, za varstvo narave. Za stvari, ki so tudi danes še kako aktualne, mogoče še bolj kot v letih hipijevskega gibanja. Svoj odpor do običajnih družbenih pravil so pokazali z neobičajnimi oblačili in navadami, z modo dolgih las in ljubeznijo do rock glasbe.

 

Na pustno soboto se je skupina dvanajstih hipijev skupaj z godbeniki pihalnega orkestra odpravila na pustni pohod po ulicah Deskel. Med pohodom so se jim pridruževale nove in nove maškare. Razpoloženje je bilo enkratno in tudi krajani so bili nad pustom, ki se je po večletnem premoru ponovno vrnil v Spodnje Deskle, navdušeni.

 

Na pustni torek dopoldne je bilo pustno rajanje v medgeneracijskem centru, kjer so se zbrale maškare, od otrok, ki še v vrtec ne hodijo, do babic, ki so zakorakale že v osmo desetletje.

 

No, pust je tudi čas, ko lahko na šaljiv, pa kljub temu zelo resen način opozorimo na krivice, ki so se dogodile krajanom – od zaprtja pošte lansko poletje do banke, ki je prenehala poslovati ravno v času pusta, če omenimo najbolj boleči. Prav to je storila skupina maškar, ki se je prevažala po vaseh naše krajevne skupnosti in krajanom velikodušno ponujala brezplačen prevoz na banko in pošto v Kanalu na pustni torek, ob predhodni prijavi seveda.

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi