Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Priznanja za najzaslužnejše krajane

Ob krajevnem prazniku KS Kanal in KS Anhovo-Deskle so podelili priznanja posameznikom in skupinam, ki so s svojim delom prispevali k prepoznavnosti in razvoju krajevne skupnosti.
Kanal je za svoj krajevni praznik izbral 25. november. Na ta dan je bila na Kračicah leta 1942 organizirana prva konferenca Osvobodilne fronte za Kanalsko.

Predsednik KS Marko Bucik je na slovesnosti ob krajevnem prazniku, 23. novembra 2012, med drugim povedal, da so rezultati dobrega sodelovanja z občino tudi investicije v KS: vodovod Kanalski vrh, večnamenska dvorana, priklop vodovoda v Morskem. Med večjimi uspehi je poudaril odprtje planinskega doma pod Ježo. Prednostni cilji KS pa so posodobitev vodovodov, kanalizacij in cest.


Priznanja Krajevne skupnosti Kanal:

Predsednik Društva upokojencev Kanal Franc Komac, ki je v društvu aktiven že od leta 2004. Med drugim je bil pobudnik izgradnje večnamenskega prostora, angažiral se je pri izvedbi proslave in izdaji zbornika ob 60-letnici društva. Ni mu težko žrtvovati prostega časa za dobrobit društev in kraja.


Milica Zimic, predsednica Prosvetnega društva Soča za 35-letno delo pri razvoju kulturnih dejavnosti. Veliko truda je vložila v urejanje objektov na Kontradi: Galerije Rika Debenjaka in slikarjeve spominske sobe. V okviru društva, ki ima sedem sekcij, že 33 let poteka Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi.


Planinsko društvo Valentin Stanič za delo na področju planinstva in ohranjanju duha velikega sokrajana, po katerem ima ime. Društvo ima 160 članov in že 20 let organizira pohod Po stopinjah Valentina Staniča, ki v Kanal in okolico pritegne več kot 700 pohodnikov. Ves čas skrbi tudi za podmladek. Med največjimi dosežki društva pa je odprtje planinskega Doma pod Ježo.


Župnijska Karitas Župnije Marije Vnebovzete Kanal za humanitarno pomoč krajanom. Župnijska Karitas deluje že 21 let, ima 20 članov, predseduje pa ji župnik Robert Ušaj. Vedno so se pripravljeni odzvati na stisko sočloveka in ohranjati človeško dostojanstvo. Krajanom pomagajo materialno in z nasveti, kako najti pot iz stiske. Na mesečnih srečanjih med drugim pletejo oblačila za brezdomce, spodbujajo mlade za pomoč starejšim, skrbijo pa tudi za dva na daljavo posvojena otroka v Bosni.


Priznanja KS Anhovo-Deskle

Krajevna skupnost Anhovo-Deskle je za krajevni praznik izbrala 13. februar. Na ta dan, leta 1943, je fašistični okupator v Anhovem brutalno pobil devet krajanov.


Krajevni praznik vsako leto obeležijo v okviru Tedna kulture, ki ga prireja KD Svoboda. Letos je bila prireditev 15. februarja. Zbrane je nagovoril predsednik KS Klemen Stanič, župan Andrej Maffi pa je v slavnostnem govoru predstavil letošnje investicije.


Priznanja Krajevne skupnosti Anhovo-Deskle:

Likovna skupina Kulturnega društva Svoboda Deskle za desetletno ustvarjanje. V skupini deluje deset amaterjev slikarjev, vodi pa jih mag. Stipe Hečimovič. Ob Tednu kulture v Desklah vsako leto pripravijo razstavo, razstavljajo pa tudi v drugih primorskih krajih. Poleti organizirajo čezmejni ex-tempore ob Soči v Kanalu ter sodelujejo na številnih ex-temporih na Primorskem. V sodelovanju s čezmejnimi slikarji ponovno pripravljajo „potujočo“ čezmejno razstavo.


Domačija Vodičarjevih na Vodicah za dolgoletno gostoljubje in prijaznost. Zgledno obnovljena domačija je že več let ključna točka jesenskega pohoda Turističnega društva Korada iz Deskel. Na poti iz Deskel do spomenika na Vodicah se pohodniki zdaj že tradicionalno ustavijo pri Vodičarjevih, kjer so vedno deležni prijaznosti in gostoljubja.


Boris Kogoj, član šahovskega društva Nova Gorica, za prispevek k razvoju uspešnega šahovskega krožka na OŠ Deskle, ki ga vodi že 12 let. Med več kot 200 krožki v Sloveniji je deskljanski lansko leto dosegel 26. mesto, OŠ Deskle pa je letos ena od stotih šol, ki sodelujejo v projektu »šah v šole«. V krožku je letos 17 učenk in učencev, ki dosegajo lepe rezultate na različnih tekmovanjih. Veselje do šaha pa spodbuja tudi pri odraslih.


Darjo Vogrič iz Plav za dobro voljo, samozavest in pogum, ker je kljub težkim življenjskim preizkušnjam svoje življenje napolnil s povsem novimi vsebinami. Lahko je za zgled vsem. Darjo, čeprav prikrajšan za vid, vidi in dela več kot marsikateri med nami ter živi povsem samostojno življenje. Je član goriškega Medobčinskega društva slepih in slabovidnih, uspešno se ukvarja s kegljanjem, pleše, obiskuje tečaj italijanščine, igra kitaro in nastopa v gledališču in filmu.

Na prireditvi so posebej predstavili nadobudnega sokrajana, študenta, modelarja radijsko vodenih letal Alana Goljevščka.

Oglejte si tudi