Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Praznik Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle

Na predvečer 70-letnice streljanja talcev ob visečem mostu v Desklah, 12. februarja 2015, se je v kulturnem domu odvila prireditev s podelitvijo priznanj.
Novi predsednik KS Anhovo - Deskle, Bojan Stanič, je krajane nagovoril s spodbudnimi besedami: »V krajevni skupnosti je vsaj 20 društev, ki so bolj ali manj aktivna ter sooblikujejo kulturne in športne dogodke. Vsekakor je za kraj in za krajane potrebno druženje, saj le tam, kjer je druženje, se rodijo ideje, dobri nameni in marsikaj dobrega. V današnjem času si lahko le tako zagotovimo lepše in kvalitetnejše življenje v naših krajih.«

 

Kakor vsako leto ob prazniku so bila tudi letos podeljena priznanja. Prejeli so jih: Športno rekreativno društvo Ložice, harmonikar Ljubo Marc in dolgoletni predsednik KS Anhovo - Deskle Klemen Stanič.

 

ŠPORTNO REKREATIVNO DRUŠTVO LOŽICE

Mnogim manj, nekaterim bolj znano društvo nevpadljivo, neprekinjeno deluje že 10 let. Gotovo je vsem znan prostor, na katerem se je odvilo že kar nekaj različnih družabnih dogodkov iz različnih panog. Mnogokrat je ŠRD stalo v ozadju, bodisi kot prireditelj, ali kot pomočnik posameznim društvom za spremljevalni program, in pomoč pri prirejanju raznih dogodkov. Krajevna skupnost se je odločila, da se društvu podeli priznanje za 10 let neprekinjenega delovanja društva z namenom, da njihova aktivnost še porase in da se na prostoru, ki ga imajo, odvije še veliko tako športnih kot veselih, zabavnih in družabnih dogodkov za vse generacije.

 

LJUBO MARC

Pred 23. leti je vzel v roke harmoniko in začel pridno vaditi. Kot samouk je z vajo uspel osvojiti dovolj znanja, da so izpod njegovih prstov zazvenele prve ljudske melodije. Večkrat poudari, da je ponosen, da se je igranja harmonike učil sam. Že kar 20 let je tega, odkar je na povabilo sinovih vzgojiteljic prvič javno nastopil v vrtcu v Desklah. Srečni, veseli obrazi so ga zaznamovali. Od takrat naprej so ga ljudje, ustanove, društva vabili na razne dogodke družabne narave in popestritve ob prireditvah, sprejemih. Vsak, ki ga je potreboval, ga ni slišal reči ne. Ljubo se vsekakor zaveda, da je velika razlika med glasbenikom, ki pride, odigra svoj solo, odide ter njegovim načinom, ko se zlije z množico poslušalcev, vzdigne njihovo vzdušje, zaigra, se z njimi še sam poveseli in ob prigrizku poklepeta. Prav to, igranje, klepet, srečni in zadovoljni ljudje, obilica pozitivnega in veselega vzdušja, je poplačilo za njegovo delo.  

 

KLEMEN STANIČ

Poznamo ga, domačina iz Gorenjega Polja, umirjenega, ki pa zna biti tudi družaben in duhovit. Med njegove največje odlike spadajo požrtvovalnost, nesebičnost in posluh za ljudi. Če kdo potrebuje njegovo pomoč, mu je Klemen nikoli ne odkloni, nanj enostavno lahko računaš. Rad se razdaja, tako svoji družini, prijateljem kot sokrajanom.

28. novembra 2002 je bil Klemen prvič izvoljen za predsednika sveta krajevne skupnosti. Dela, naloge in obveznosti, ki jih predsedstvo nalaga, je prevzel z vso resnostjo in odgovornostjo, saj je želel olajšati in olepšati življenje krajanov. Velik poudarek je dal povezovanju ljudi in društev, urejanju okolja in novim pridobitvam v krajevni skupnosti. Opravljeno je bilo kar nekaj manjših in večjih del, ki so spremenila podobo naših krajev in kakovost življenja. Vedno je bil dosegljiv po telefonu, v prostorih sveta, videvali smo ga na vseh prireditvah v kraju in občini. Lahko si pristopil k njemu ob vsaki uri, tudi ko je bil v krogu družine in prijateljev.

Klemen je bil zelo prijazen in za vse enako dosegljiv predsednik. Seje sveta je vodil modro, strpno in preudarno. Ni mu bilo težko prijeti za nobeno delo. Tudi ob akcijah čiščenja domačega kraja smo ga videvali z vrečo, ko je skupaj z drugimi krajani pobiral v naravo odvržene odpadke po raznih naseljih naše krajevne skupnosti.

Priznanje krajevne skupnosti je znak, da 12-letno delo, dajanje in razdajanje, ni bilo prezrto, da to cenimo in da smo za vse to resnično hvaležni.

 

Novi svet Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle sestavljajo: Klara Medvešček iz Anhovega, Tomaž Rjavec iz Gorenjega Polja, Marko Novak iz Ložic, Simon Drnovšček in Boris Velišček iz Plav, Vladimir Grkovič iz Prilesja pri Plavah, Rajko Brezigar iz Globnega, Edi Konjedic iz Rodeža in trije iz Deskel, Zoran Šuligoj, Jože Valentinčič in Bojan Stanič.

Svet krajevne skupnosti s predsednikom Bojanom Staničem si bo še naprej prizadeval za čistilne akcije po krajih in pomagal s sredstvi, ki so potrebna (vrečke, gorivo, potrošni material za motorne žage, motorne kose in ostali pripomočki, nekaj pijače). Sicer pa je veliko odprtih problematik, ki jih bodo skušal rešiti: GSM-R postavitev bazne postaje Plave ter interventna pot, uskladitve z ministrstvom za infrastrukturo, zaprtje ceste Prilesje, nova kolesarska pot Solkan–Plave, uskladitve z direkcijo za ceste DRSC, parkirišča Deskle, Srebrničeva: odpadki, prah; usklajevalni sestanki s podjetjem Salonit: gradnja transporterja in skladišča za sekundarne surovine za kurjavo ter postavitev info točk s trenutnimi vrednostmi izpustov v okolje, ureditev starega Anhovega (občina–Salonit), ureditev ekološkega otoka v Anhovem, pa še marsikaj.

 

Naslednji dan, 13. februarja, je bila ob 11. uri komemoracija s poklonom žrtvam, ki so jo pripravili člani krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Deskle.

Oglejte si tudi