Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 28.03.2017

jasno
Zvečer in ponoči bo jasno. Šibka burja na Primorskem bo večinoma ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 0, ob morju ter deloma v Vipavski dolini od 0 do 4 stopinje C.
1°C | 21°C
sreda, 29.03.2017
3°C | 24°C
četrtek, 30.03.2017
7°C | 24°C
petek, 31.03.2017
7°C | 22°C
sobota, 01.04.2017
6°C | 21°C
Opozorila
Ponedeljek, 27.3.2017 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
1°C
21°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Lokalne skupnosti

Poklon polenti


LOKALNE SKUPNOSTI

| |
05.12.2013      1:53
A A

Poklon polenti


Kruha je bilo bolj malo. Le ob praznikih ali ko smo pričakovali goste ali pa,ko smo imeli delavce za razna kmečka opravila (npr:ob košnji, spravilo sena in podobno. Bila pa je polenta vsak dan.


Poklon polenti tudi v sliki. Foto: Helena Vuk.
Poklon polenti tudi v sliki. Foto: Helena Vuk.
Deli:

Tekst: Helena Vuk

 

Ko si se v zgodnjih jutranjih urah sprehodil po vasi je iz vsake hiše vonjalo po polenti. Polenta z mlekom- včasih zabeljena z ocvirki je bil vsakodnevni zajtrk. Kadar je kdo pomagal pri delu na polju, gozdu ali v senožetih je bil poleg polente toč( šalamov ali pršutov golaž) ali pa sir. Na lopar zvrnjena rumena dišeča polenta z nitjo razrezana na enakomerne kose je vabila družino k mizi. Na mizi poleg je bil še lonček s črnim vinom iz katanje. V jeseni in čez zimo se je pil jabolčni mošt. V jeseni, ko je dozorel kostanj, smo zvečer skuhali kostanj, ga olupili malo več in ga shranili še za zajtrk. To so bile burice, ki smo jih jedli z mlekom.

 

Takrat se je kuhala polenta opoldne z jedmi, vezanimi na ta čas (tenfane bržote, okisan fižol zabeljen z ocvirki, tenfana kisla repa). Ko smo zaklali prašiča so se jedi obogatile še z tovrstnimi dobrotami. Jedi za si oblizat prste.

Kosi polente, ki so ostali od zajtrka ali kosila se je pri naslednjem obroku popeklo na ognjišču. Na rezine narezana se je položila na trpiž (kovinski podstavek). Pod trpiž se je pogreblo malo oglja in polenta se je popekla in ogrela.

 

Danes smo že tako daleč, da lahko polento kupimo zavito v plastično vrečko ali polento, ki jo kuhamo le dve minuti - oboje kupimo lahko v vsakem marketu. Vendar se ta polenta ne more primerjati s polento kuhano v kotliču. Postrgali smo tudi skorjo v kotliču. To je bil naš čips. 

 

Da ne bi morda komu prišlo na misel, da bi žalil to našo polento vsakdanjo. Ob njej so zrasle generacije in nasitila je številne družine.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kanal ob Soči!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Lokalni časopis Most
Številka: 50
Izšla: 20.12.2016
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Marec 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5
28.03.201 | Ostalo
Pogovor o ribjem zarodu v Soči
29.03.2017 | Ostalo
Pomagajmo Žabicam
31.03.2017 | Družabni dogodki
Sejem POLLICE VERDE
31.03.2017 | Ostalo
Tečaj oblikovanja gline
31.03.2017 | Ostalo
Dan krajevne skupnosti
01.04.201 | Ostalo
Tržni dan
01.04.2017 | Ostalo
Premiera komedije Vaja zbora
02.04.201 | Turizem
6. Olgin pohod na Most na Soči
02.04.2017 | Ostalo
Koncert Glas harmonike
27.03.2017 | Turizem
Občni zbor turističnega društva Korada Deskle - Anhovo
28.03.201 | Ostalo
Pogovor o ribjem zarodu v Soči
29.03.2017 | Ostalo
Pomagajmo Žabicam
31.03.2017 | Družabni dogodki
Sejem POLLICE VERDE
31.03.2017 | Ostalo
Tečaj oblikovanja gline

Bodite prvi pri oddaji mnenja.