Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Obvestilo Civilne iniciative proti gradnji obvoznice na sporni trasi

Podpisnike peticije in ostalo zainteresirano javnost obveščamo, da smo potem, ko je občinski svet zavrnil naše zahteve, zaprosili za pravno svetovanje v zadevi načrtovanja in gradnje obvoznice v Kanalu. V ta namen smo z zahtevki za dostop do informacij javnega značaja o zadevi zbrali obširno in številno dokumentacijo.

Tekst: Civilna iniciativa proti gradnji kanalske obvoznice na sporni trasi (CI)

 

Pravni strokovnjaki v mnenju, ki so ga izdelali na podlagi pravnega pregleda zbrane dokumentacije, ugotavljajo, »da je leta 2012 sprejet občinski prostorski načrt (OPN) občine Kanal nezakonit, saj je prevzel nezakonito umestitev obvoznice v prostor«. OPN je namreč prevzel obstoječi Odlok o Lokacijskem načrtu za obvozno cesto Kanal iz 2001. Odlok o LN je po ugotovitvah iz pravnega mnenja nezakonit, ker v vsebinskem in postopkovnem smislu ni bil izdelan in sprejet v skladu z veljavno zakonodajo.

 

Z ugotovitevami iz pravnega mnenja smo seznanili Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MzIP), ki je pristojno za nadzor nad zakonitostjo prostorskega načrtovanja občin, in ga pozvali, naj jih preuči ter se do njih opredeli.

 

Ministrstvo nas je obvestilo, da je 21. 2. 2014 pričelo z uradnim postopkom nadzora zakonitosti nad Odlokom o OPN Občine Kanal ob Soči v delu, ki je prevzel obstoječi Odlok o sprejetju lokacijskega načrta za obvozno cesto v Kanalu.

 

V primeru ugotovljenih nezakonitosti ministrstvo sicer ne more razveljaviti sprejetega OPN. Sprejete OPN lahko namreč razveljavi le Ustavno sodišče, vendar lahko MzIP predlaga Vladi RS, naj vloži zahtevo za presojo njihove ustavnosti in zakonitosti na Ustavno sodišče.

 

V Kanalu, 14. marca 2013

 

 

Oglejte si tudi