Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Forum za Kanal

Svet Krajevne skupnosti Kanal je na slavnostno sejo ob prazniku krajevne skupnosti, ki je bila 25. novembra v gostišču Križnič, povabil tudi nekdanje predsednike svetov KS Kanal, saj je ta praznovala pol stoletja. Ti pa so ob ugotovitvi, da je v KS Kanal potrebno tudi v prihodnje podpirati vizije krajanov ter jih nadgrajevati, dopolnjevati, prenavljati ali izboljševati, ustanovili Forum za Kanal.

Tekst: Marijan Nanut

Po slavnostnih nagovorih predsednika sveta KS Kanal Marka Bucika in župana občine Andreja Mafija smo nekdanji predsedniki spregovorili o svojih mandatih v krajevni skupnosti. Seje smo se udeležili Alojz Kralj, Boris Gabrijelčič, Pavel Širok, Miran Ipavec in Marijan Nanut (žal sta že preminula predsednika Anton Dolenc in Andrej Berlot pa tudi tajnica Alida Segalla, prisoten pa je bil tajnik Karlo Bajt).

Vsak od nas je na kratko osvetlil življenje, delo in načrte v kanalski krajevni skupnosti iz svojega mandata. V sproščeni lepi domači besedi, v kateri je bilo čutiti toplo srčno pripadnost Kanalu, smo opisali kar pol stoletja KS Kanal. Tako smo se spomnili sodelovanja s Cementarno, z Remontom, s Soškimi elektrarnami, z Žico (Plastik) in s še nekaterimi podjetji v KS Kanal, izgradnje galerije Rika Debenjaka, stanovanjske gradnje, šolske telovadnice, odprave popotresne škode, urejanja pokopališča, tržnice ter organizacije številnih kulturnih in turističnih prireditev (ureditve kampinga na evropsko raven, prvega muzejskega vlaka v Sloveniji), športnih prireditev (svetovni pokal v skokih s kanalskega mosta, sodelovanje na evropskih igrah brez meja). Tu je še mednarodno prostovoljno delo – sajenje dreves, pobratenje z občino Sonnino, ureditev igrišč za odbojko na mivki, na katerih so se odvijala državna prvenstva, pa športne dvorane Kanal, kjer potekajo in so potekala državna prvenstva in evropske tekme …  Ugotovili smo, da je krajevna skupnost Kanal, imela vedno izreden posluh za to, da je društvom omogočila delovanje in razvoj njihovih vizij.


Skozi vse mandate pa je seveda v prvi vrsti skrbela za gradnjo infrastrukture (vodovodi, elektrifikacija, ceste, telefonizacija …). Prav tako ne gre pozabiti zgodovine številnih samoprispevkov krajanov.

Nauk tega izliva spominov bi lahko bil, da se razvoja KS Kanal ne sme nikoli zavirati ali omejevati, da ne gre omejevati vizij krajanov, temveč jih je potrebno tudi v prihodnosti nadgrajevati, dopolnjevati, prenavljati ali izboljševati. Tudi sanje so uresničljive, zagotovo pa niso škodljive.

Dolgoletnih načrtovanj in vizionarstva prebivalcev KS Kanal ne smemo niti slučajno izločiti v nobenem mandatu. To smo dolžni generacijam preteklih stoletij, ki so kljub številnim vojnam in rušenjem, kanalski prostor uspele stalno gospodarsko, kulturno in politično nadgrajevati ter tako slediti visokim evropskim trendom zadnjih stoletij. Nekdanji predsedniki krajevne skupnosti Kanal smo poudarili, da moramo neprestano obnavljati naše vizionarske projekte in načrte, kot so: razne primerne prireditve, obvoznica Kanala, kulturna dvorana, dom upokojencev, zgodovinskoetnografski muzej (doba oglejske patriarhije, doba goriške nadškofije-grofije, doba kanalskih gospodov-grofov, beneško avstrijska doba, francoska doba, avstroogrska doba, italijanska doba, doba druge Jugoslavije, doba samostojne Slovenije, … ), pokopališče, parkirišča, spominski park vseh vojn, obnova strehe grajske kapele in ostankov temeljev gradu, obnova temeljev južnega obrambnega stolpa in preureditev v razgledni plato nad vedutami Soče, urediti primernejše prostore za knjižnico, dodatne prostore za društva, ki nimajo svojih prostorov, postaviti prosojno demontažno streho nad atrijem Kontrada, urediti poti do miniaturnih plaž na bregovih Soče, urediti obvodni pešpoti na levem in desnem bregu Soče … Tudi na idejo plavalnega bazena smo že pozabili.

“Bivši predsedniki” smo bili tako zavzeti, da smo po seji pozabili na odhod na proslavo in smo še dolgo analizirali in razpredali o možnostih kanalskega prostora.


Tako je prišlo do pobude za ustanovitev nečesa, kar bi lahko obstoječim organom lokalne skupnosti nudilo prostovoljno dobronamerno pomoč.  Dogovorili smo se, da še pred novim letom ustanovimo Forum za Kanal, ki bi ga sklicevali vsaj enkrat letno, njegovo delovanje pa bi bilo javno. 

Oglejte si tudi