Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Deskle v cvetju

Nekateri se še živo spominjajo urbanistične ureditve Deskel iz v 60-tih let prejšnjega stoletja, drugi obujamo spomine s starih fotografij, ko so se ob glavni cesti, ki povezuje Novo Gorico z Bovcem v Desklah bohotile na »placu« lipe, pod njimi pa rdeče vrtnice.
Tekst: Petra Drnovšček

Ograjo, ki je zaključevala ploščad pred Kulturnim domom so krasili cvetlični lončki pelargonij, zraven pa gredica z vrtnicami. Žive barve cvetlic so označevale srce Deskel.

Danes je pred Kulturnim domom urejen park ter nekaj korit z rožami, ob cesti so posajene nove lipe, srednji otok na regionalni cesti je od lani urejen v cvetju. Za urejenost obeh skrajnih cestnih otokov Desklah otoka so že narejeni načrti, ki bi polepšali in turistično bolje reprezentirali "vhod" v našo občino kot tudi "izhod" a trenutno ideja še ni padla na plodna tla.

V sedanji sestavi sveta KS Anhovo Deskle je delež ženskih predstavnic bistveno višji, kot je bil v prejšnjih, kar se tudi odraža v idejah, željah in ne nazadnje sodelovanju pri urejanju in »ocvetličenju« KS Anhovo-Deskle s poudarkom na osrednjem trgu v Desklah.

Ob letošnjem prazniku krajevne skupnosti Anhovo Deskle je predsednik Klemen Stanič povedal, da bo letošnja osrednja naloga in cilj Krajevne skupnosti čiščenje in urejanje okolice. Nekatere predstavnice skupnosti in občine smo njegovo idejo in željo zgrabile z obema rokama ter jo začele uresničevati.

Zbrale smo skupino žensk in moških, pripravljeni sodelovati pri olepševanju središča Deskel. Seveda nam to ne bi uspelo brez posredovanja in pomoči Vesne Valentinčič, ki nam je naročene vrtnice pripeljala iz  Radovljice. Krajanom, prehodnim gostom - voznikom smo tako polepšali pogled na pusto betonsko okolico, naš spomin pa za trenutek vrnili v preteklost na zelene in dišeče lipe.

Skupina staršev je pomagala urediti neurejeno otroško igrišče v centru Deskel. Dela ni bilo malo, saj smo v peskovniku zamenjali pesek in okrog njega na novo postavili mrežo, uredili cvetlična korita, prebarvali klopi, pobrali smeti in ponovno zaščitili lesene dele tobogana. Seveda nam vse to ne bi uspelo brez finančne pomoči KS Deskle-Anhovo.

Naša mladina in člani balinarskega društva pod vodstvom predsednika Tineta Horvata in Marjana Schillinga, ki sta pomagala zbrati prostovoljce in organizirati čistilno akcijo, so na levem bregu Soče odstranili odpadke in robido, ki so jo nadomestili z na novo posajenimi lipami in zimzelenimi grmi.

Čeprav takšnih dejavnosti primanjkuje in je potrebno narediti še veliko, da bo naš kraj zaživel v smeri, ki si jo želimo, je urejena in čista okolica zagotovo dobra osnova za izpolnjevanje potreb in zahtev turizma.

Cvetje, drevesa in grmovje, kot tudi skrb za urejenost in čistočo kraja so eden glavnih pokazateljev odnosa prebivalcev do njihovega okolja in kraja. Zato ob tej priložnosti pozivamo krajane, da na ustrezen način poskrbijo za svoje odpadke: cigaretne ogorke naj raje odvržejo v koše za smeti, kakor kar na tla, lastniki psov pa naj poskrbijo, da bodo iztrebki njihovih ljubljenčkov romali v koš za odpadke, saj se zmeraj več ljudi pritožuje, da so vse zelenice »pokakane«.

Naj zaključim z izrekom nekega modreca, ki pravi, da zemlja ni naša, temveč smo jo dobili le v najem od naših vnukov. S skupnimi močmi in vztrajnostjo nam bo uspelo, da se bomo v domačem kraju vsi bolje počutili, če bomo poleg čistega doma imeli tudi urejeno in čisto okolico.

S svojim zgledom prispevajmo, da bodo naše mlajše generacije enako skrbele za svoje okolje, kot za svoj dom, in izven hišnega praga ne bodo delale ničesar, kar ne bi naredile doma.


Oglejte si tudi