Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
4°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Častni občani naj nam bodo za zgled

Občina Kanal ob Soči je ob svojem občinskem prazniku, 29. aprilu, podelila priznanja in nagrade občanom, ki so s svojim delom prispevali k večji prepoznavnosti občine ali k boljšemu življenju v skupnosti.
Slavnostna seja občinskega sveta ob občinskem prazniku, ki ga kanalska občina obeležuje v spomin na življenjsko delo velikega sokrajana Valentina Staniča, je bila 25. aprila v Kulturnem domu v Desklah. Podčrtana je bila z glasbo harmonike, ki jo je igrala Maša Šuligoj iz Glasbene šole Tolmin in nekaterimi poudarki voditelja Boštjana Simčiča, ki so občane spomnili, da je tudi kanalska občina povezana z velikim Tolminskim puntom (1713), saj se je v Ročinju rodil Ivan Gradnik, eden od vodij punta proti neznosnemu državnemu izkoriščanju kmetov. 

 

Župan Andrej Maffi je v slavnostnem govoru med drugim poudaril, da občinska uprava skrbno ravna s javnim denarjem: "Naš občan je letno zadolžen 0,6 evra. Edini kredit, ki ga plačujemo, smo naložili v neprofitna stanovanja v Desklah. Previdno v teh časih pomeni tudi bolj racionalno ravnanje s tistim, kar imamo." 

 

V težki gospodarski situaciji občina preko javnih del pomaga brezposelnim občanom. Obrtniki in podjetniki pa bi lahko bolj izkoristili  brezobrestna posojila Javnega sklada za spodbujanje malega gospodarstva Goriške: "Veliko delamo na izobraževanju ljudi, da bi bili bolj drzni na področju turizma. Želimo si več sobodajalcev, dodatnih storitev na kmetiji."

 

Pomembno je tudi medgeneracijsko sodelovanje, ki je v občini dobro, je nadaljeval in pojasnil, da za dom upokojencev slabo kaže. Vpis v domove je vse nižji, prostih mest je dovolj, potreb po novih kapacitetah nekaj časa še ne bo: "Če pa se bodo stvari sremenile, smo za gradnjo doma upokojencev pripravljeni s svojimi idejami in načrti. Zato bomo sedaj dali več poudarka pomoči na domu in tudi preko proračuna poskrbeli, da bodo cene dostopne vsem, ki bi radi to pomoč izkoristili." 

 

Od investicij, ki jih načrtujejo, je župan kratko predstavil rekreacijsko-turistični center v Plavah, na katerega se bo priključila kolesarska pot iz Nove Gorice: "Kraj je lep, jezero tudi, lahko bi nastala zgodba Bleda in Bohinja - držimo pesti."

 

Z optimizmom pa ga navdaja dejstvo, da so vsi štirje častni občani Ciril Zlobec, Anton Nanut, Štefan Mauri in Pavel Medvešček, kljub svojim osemdesetim letom, še vedno aktivni in polni ustvarjalne moči: "Ti častni občani, ki so s trdim delom maksimalni izkoristili svoje talente, naj nam bodo za zgled, da se da tudi v pozni starosti narediti veliko dobrega za družbo in sebe."

 

Nagrado občine Kanal ob Soči sta prejela zdravnica splošne medicine dr. Nevenka Mlinar in podjetnik David Pirih

Nevenka Mlinar, specialistka splošne medicine v Desklah, je  nagrado dobila za dolgoletno aktivno in požrtvovalno delo na podropju spremljanja azbestnih obolenj občanov ter odločilno sodelovanje ob pripravi prvega azbestnega zakona in pri kasnejših dopolnitvah azbestne zakonodaje. Kot strokovna članica Društva OZA je vedno pripravljena pomagati pri delu in izvajanju dejavnosti. 

Vsestranski podjetnik David Pirih je nagrado dobil za svojo dolgoletno samostojno obrtniško pot, ki jo tudi v gospodarsko nestabilnih razmerah uspešno dopolnjuje in nadgrajuje. Poleg tega je aktiven tako v turističnem, kot gasilkem društvu in v krajevni skupnosti. Nekoč sam aktiven športnik, danes s sponzorstvom spodbuja razvoj odbojkarskega kluba Neptun, pa tudi balinarskega in drugih športnih društev v Kanalu. Poleg tega mu niti udarniško delo ni odveč in velikokrat opravi volonetrska dela za društva, posameznike in vaške skupnosti.  

Občinski svet kanalske občine je letos podelil pet priznanj in posebno priznanje za vidne uspehe na šahovskem področju. Prejeli so jih Boris Gabrijelčič, aktiven član Društva upokojencev Kanal, ki je s svojim dolgoletnim delom v širši skupnosti pustil veklik pečat in prepoznavnost; Mirko Boltar, sedemnajstletni mojster karateja iz Deskel, ki je s svojimi odličnimi rezultati na mednarodnih tekmovanjih dosegel 4. mesto na svetovni lestvici karate zveze WKF najuspešnejših karateistov leta 2012; Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Anhovo za dolgoletno skrb za protipožarno varnost v tovarni Salonit in njeni okolici, za nesebično pomoč ob naravnih nesrečah, tudi ob zadnjih poplavah; Smučarski klub Salonit Anhovo za neizmerno voljo, s katero že leta skrbijo za to, da bo smučišče v Kalu nad Kanalom tudi v prihodnje nudilo obilo užitkov ljubiteljem snežnih strmin. Letos so tako zavidljivo dobro pripravili smučišče, izpeljali tri tekme v veleslalomu in organizirali smučarski tečaj za osnovnošolce; Eva Mori, sedemnajstlena Kanalka, ki dosega zavidljive rezultate v odbojki in so s eji na Evropskem prvestvu za kadetinje v Črni Gori uresničile sanje: proglašena je bila za najboljšo organizatorko prvenstva, kot kapetanka OK Kalcit Kamnik pa bo ekipo odbojkaric, ki je dosegla 6. mesto, vodila tudi na letošnjem Svetovnem prvenstvu  julija  na Tajskem. Posebno nagrado za dosežke na šahovskem področju doma in v tujini ter za promocijo šaha v naši občini je župan podelil tudi mladi šahistki Asji Čebron iz Deskel. 


Za zaključek svečane seje občinskega sveta so si občani premierno ogledali promocijski film, katarega namen je bila predstavitev naravnih in kulturnih znamenitosti občine. Film, ki resnici na ljubo ni navdušil, je stal dobrih 8.200 evrov. 

 

OKVIR:

Cena filma: 8.280 EUR (z DDV-jem)

Cena zajema: letalski posnetki, ure snemanja tekom celega leta (spremljanje prireditev, ponudbe, …), snemanje in montaža v HD tehnologiji, avtorska glasba, 1000 DVD-jev, tiskovino za DVD, oblikovanje DVD ovitka in DVD ploščka, objavo filma na spletnih straneh in youtube, prevajanje filma v angleški in italijanski jezik, lektoriranje in branje, priprava besedila in scenarija

Kamera, montaža in produkcija: Video PRO d.o.o., Vrtojba

Trajanje filma: 10 min

Scenarij: Video PRO d.o.o.  v sodelovanju z občino Kanal ob Soči, TIC Kanal

Projekt: RURAL, program Slovenija – Italija 2007-2013

Film se bo uporabljal za promocijske namene občine Kanal ob Soči.

 

 

Oglejte si tudi