Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Angelska nedelja povezala preteklost in prihodnost

Letošnja Angelska nedelja v Kalu nad Kanalom je izzvenela, rdeča nit prireditve v organizaciji domačega Turističnega društva in pod pokroviteljstvom naše občine ter LAS za razvoj je bila povezava preteklosti s sedanjostjo, ki vodi v prihodnost.
Tekst: Alenka Hvala

 

Povezovalca programa Jan Bavdaž in Darja Rijavec sta za začetek na hudomušen način obiskovalce popeljala v čas, ko so se Kalani in Lokovčani srečevali na shodih, skupaj zaplesali in zapeli tako, kot so na tokratni Angelski nedelji zapeli domači pevci iz Lokovca, otroci domače šole pa so na njim pristen in vedno prisrčen način pokazali, kako se poje in pleše danes.

Nastop gostujoče folklorne skupine Gartrož iz Nove Gorice je bil uvod v del prireditve, v katerem se je predstavila domača folklorna skupina, ki deluje v okviru Turističnega društva Kal nad Kanalom. Leto dni po svojem krstnem nastopu in številnih, ki so mu sledili, so folkloristi ob spremljavi tria Nikoli mlajši prvič zaplesali v plesnih kostumih, narejenih na podlagi raziskave, ki so jo izvedle članice Folklorne skupine Kal nad Kanalom. Aktivno so sodelovali tudi domačini, ki so se v svojih spominih vrnili v daljno preteklost, se spomnili oblačil svojih prednikov in prispevali fotografije, ki so bile v pomoč gospe Elzi Pavšič pri oblikovanju kostumov v stilukalskih hmašnih obleks konca 19. in začetka 20. stoletja. To so obleke z zgodbami in ena od njih je bila predstavljena tudi na prireditvi. Nekaj članov Folklorne skupine Kal nad Kanalom je prisotne razvedrilo s priložnostnima skečema, v katerih je prišla do izraza tudi njihova igralska veščina.

Kal nad Kanalom se letos na nek način poslavlja od dela preteklosti s pomembno pridobitvijo. Zaključila so se dela na vodovodu in kanalizaciji v vasi Kal, na kar smo domačini čakali dolga desetletja. Ker že skoraj nismo verjeli, da se bo to res zgodilo, smo za pomoč zaprosili Turistično etnološko društvo Trebuša, ki nam je sestavilo lesen vodovod. Vendar so predsednik naše krajevne skupnosti Anton Levpušček, župan Andrej Maffi in predsednik gradbenega odbora Bruno Colavini v svojih nagovorih naše bojazni razblinili. Voda bo! Tekla pa bo po sodobnih ceveh.

Spremljevalni del prireditve je tudi povezovala rdeča nit. Otroci domače šole so se potrudili in pripravili razstavo risb, narejenih po vzoru oblačil svojih non in pranon, iz starih materialov pa so sešili copate, kakršne so nosili v časih, ko so si naši predniki obutev izdelovali sami. Avtorici razstave fotografij in slikSeniki na KalskemPolona Lipičar in Ljubica Milost sta v predstavitveni zloženki zapisali:Senikite neme priče naše preteklosti, nekoč nepogrešljiv ponos skoraj vsake kmetije, danes samevajo po zaraščenih senožetih in le malokateri še služi svojemu namenu.. Mi pa hitimo mimo njih in jih največkrat sploh ne vidimo.Prepričana sem, da sta se s temi besedami velikemu številu obiskovalcev razstave usedli v srce.

Aktiv podeželskih žena Kal nad Kanalom je s prodajno razstavo domačega peciva tudi letos dokazal, da so kalske ženske vedno pripravljene sodelovati, ko gre za dober namen. Del izkupička od prodaje peciva je namenjen otrokom, ki se zdravijo v bolnišnici v Stari Gori.

V okviru prireditve je bilo postavljenih nekaj stojnic. Na eni od njih se je z izdelovanjem svitkov predstavila gospa Marija Humar iz TD Banjšice, žene iz aktiva ŠKTD Levpa so postregle s kimlovim kafetom, frtaljo in ocvirki, kovači iz KTD Lokovec so kovali cveke in talaborše, za TD Kal nad Kanalom pa je ješprenko, ki so jo lahko poskusili udeleženci prireditve, skuhal naš novi domačin. Cvetje iz papirja in nogavic, ki so ga na svoji stojnici izdelovale predstavnice TR Društva Globočak s Kambreškega, je bilo tudi neke vrste most med preteklostjo in sedanjostjo.

V prihodnost pa prav gotovo sodi čebelar Damjan Cristofoli iz Kala nad Kanalom. Svoje delo opravlja z ljubeznijo in išče vedno nove izzive, ki niso spregledani. Stroka je njegov trud že večkrat nagradila s priznanji. S svojim bogatim izborom medenih izdelkov se je letos prvič predstavil širši javnosti in prepričana sem, da bo ime našega Kala tudi zaradi njega bolj prepoznavno.

Večerni del prireditve je bil namenjen druženju in zabavi z ansamblom Modri val ter naši tradicionalni igriUgani število krompirjev v košari“. Glavna nagrada je šla v čepovansko dolino.

Letošnja Angelska nedelja je minila v lepem vremenu in prijetnem vzdušju, h kateremu je svoj del prispevalo številno občinstvo. In v posebno zadovoljstvo nam je, da so se prireditve udeležili tudi naši „izseljenci“, predvsem pa domačini, ki smo jih na prejšnjih prireditvah pogrešali. To naj bo izziv za v prihodnje!


 

Oglejte si tudi