Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Ali veste vse o zdravi telesni teži?

Sedmo srečanje krajank in krajanov v okviru osnovnega programa Živimo zdravo v KS Kal nad Kanalom in KS Levpa je bilo 8. marca v večnamenskem prostoru v Levpi. Že pred 17. uro smo se začeli zbirati in urejati prostor za udeležence srečanja. Ob 18h je predsednik KS Levpa in Športnega turističnega društva Levpa, Aleksander Štrukelj, v pozdravnem nagovoru 74-im krajanom, izrazil zadovoljstvo glede izvedbe programa Živimo zdravo, čestital ženskam ob Mednarodnem dnevu žena in nam zaželel lepo praznovanje.
Tekst: Darja Rijavec, lokalna koordinatorka Projekta Živimo zdravo

Sledil je prisrčen nastop naših najmlajših. Otroci podružnične osnovne šole in vrtca Kal nad Kanalom so nas razveselili z šopkom pesmic, ki so jih recitirali, zaplesali in zapeli ter vse prisotne obdarili z broškami iz gline. Glinene klobučke in rožice, pa tudi čestitke, ki smo jih prejeli, so otroci izdelali sami.


Kot lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo sem se zahvalila ravnateljici Osnovne šole Kanal, Milki Zimic, ki je vedno pripravljena za sodelovanje in si je tudi tokrat vzela čas za naše srečanje v Levpi. Še enkrat hvala učiteljici Anki Jug, ter vzgojiteljicam Veroniki Konjedic in Marti Perkon, ki naše otroke učijo in so jim kot druge mame. Zahvala gre tudi Urošu Goljevščku za glasbeno spremljavo in seveda staršem, da so otroke pripeljali. Vsi smo bili s prisrčnim nastopom deležni dragocenega darila, ki ga ni moč kupiti.

Z lepo mislijo smo čestitali ženskam za praznik, ki pa ne bi bile to, kar so brez naših moških. Tako smo tudi njim čestitali za njihov Dan mučencev.


Prisluhnili smo predavanju dpl. med. ses. Božene Istenič o priporočilih za ohranjanje in pridobivanje zdrave telesne teže ter preprečevanje povečane telesne teže in debelosti. Povedala je, da bi naše telo, naš »rušt«, lahko živelo 130 let, če bi ga ne »kvarili« z nezdravim življenjskim slogom, kamor sodi tudi prekomerno in nezdravo prehranjevanje ter premalo gibanja. Pripravila nam je standardni načrt celodnevne prehrane, ki naj bi vseboval pet zdravih obrokov, s katerimi bi naše telo dobilo vse potrebne hranilne in esencialne snovi za delovanje ter razpredelnico za zamenjavo in kombiniranje posameznih enot živil. Še enkrat je poudarila, kako pomembno je pri vsem tem tudi obvladovanje stresnih situacij ter redno zmerno gibanje, ki naj bi aktivno trajalo vsaj pol ure dnevno.


Demonstracijo odličnih domačih jedi je tudi tokrat pripravila Marta Murovec. Skupaj z Miro Pirih sta poskrbeli, da je v prostoru zadišalo po ribjem bordetu, ki naj bi bil v tem postnem času večkrat na jedilniku. Poskusili smo joto, hren z jabolki, kuhan goveji jezik, jabolčni zavitek po receptu naših babic in mam, radič z jajci ter »kleudre« - mineštro s krhlji suhih hrušk, kot so jo kuhale naše babice in je naša lokalna jed. Gospa Marta je postregla tudi z doma pečenim pirinim kruhom ter s sveže iztisnjenim sokom kivija, jabolk in korenčka. Vse sestavine so bile iz domače shrambe, pridelane v Kalu nad Kanalom, Levpi in Kanalu. Po končani demonstraciji, smo za vse jedi prejeli recepte ter se razveselili šopka zvončkov in izvirnega darilca. Glede na to, da je za zdravo življenje pomembna tudi higiena s čimbolj naravnimi izdelki, nam je razdelila doma izdelano milo iz medu, okrašeno z lepo naravno dekoracijo, izdelek domačega čebelarja Damjana Cristofolija, ki je izdelek tudi sponzoriral.


Vsi prisotni smo imeli tudi tokrat priložnost, da si izmerimo krvni tlak, za kar sta poskrbeli prof. zdr. vzg. Irena Jerič in s.m.s. Bernardka PrinčičNa razpolago je bil časopis Novine živimo zdravo in brošura Zdrav način življenja ter publikacija Moje zelenjavne in sadne jedi z recepti.


Naslednje, zaključno srečanje bo v danes, 15.3., v večnamenskem prostoru v Levpi, ko bomo predstavili naučeno, izmenjali dobre prakse, izpopolnili anketo s podatki o našem zadovoljstvu s projektom Živimo zdravo in željah za naprej ter se prijetno družili ob pogostitvi na zdrav način.

" Dobro zagnani kolesi v okviru projekta Živimo zdravo se uspešno vrtita naprej in sta dober zgled za zagon novih ..."

Lepo vabljeni!

Oglejte si tudi