Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Le tisti, ki bodo znali sodelovati, bodo uspeli!

Gospodarska in finančna kriza je močno zmanjšala obseg javnih naložb v EU. Če hočemo obrniti ta negativni trend, oživiti evropsko gospodarstvo in ustvariti nova delovna mesta, potrebujemo skupne in usklajene ukrepe na evropski ravni. Eden izmed njih je naložbeni načrt za Evropo, ki podpira naložbe v državah članicah kot tudi čezmejne projekte. Ključni element načrta je Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI).

 

Informacijska točka Europe Direct Goriška je v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji v sklopu dogodkov ABC EFSI-ja organizirala delavnico, ki je potekala 9. marca 2017 v  dvorani Mestne občine Nova Gorica.

 

Na delavnici so se udeleženci/ke seznanili z naložbenim načrtom za Evropo ter prejeli praktične nasvete, iztočnice in navodila za pripravo projektov. Tina Vončina s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji je poudarila naložbeni načrt za Evropo, s katerim si Evropska unija prizadeva spodbuditi vlaganja v gospodarstvo. Poudarila je, da je glavni namen prikazati nove načine financiranja, ki se odpirajo z naložbenim načrtom za Evropo. Treba se je zavedati, da bo v prihodnosti vedno manj nepovratnih sredstev. Med glavnimi cilji EU velja omeniti nova delovna mesta ter povečanje konkurenčnosti. Saša Podpeskar s SID banke je predstavila vlogo SID banke kot vstopno točko Evropskega svetovalnega vozlišča za naložbe (EIAH) za Slovenijo. Mateja Grobelnik iz Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) je poudarila jamstva za bančne kredite za mala in srednja podjetja (MSP) s podporo Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI) ter druge sheme iz sredstev EU. Na koncu delavnice pa so se udeleženci/ke seznanili s primerom dobre prakse – projektom Tehnična pomoč ELENA –, ki jo je predstavil direktor Goriške lokalne energetske agencije (GOLEA) Rajko Leban. Delavnico je povezovala moderatorka Martina Arčon.

 

 

 

#investEU − poiščite naložbene priložnosti

 

Oglejte si tudi