Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Zahvala ob jubileju Folklorne skupine Kal nad Kanalom

Folklorna skupina Kal nad Kanalom je bila spomladi 2011 ustanovljena z namenom, da združuje ljudi, ki jih preteklost navdihuje s spodbudo in zavzetostjo, da prihodnost ne bi bila oropana lepih vrednot in bistva žive dediščine. Obletnico svojega delovanja je hvaležno obeležila v nedeljo, 3. julija, doma v Kalu.
Na travniku pod podružnično cerkvico Svetega Tomaža, kjer naj bi potekala kulturno etnološka prireditev s semnjem, je bilo sicer vse pripravljeno za ples po starem, a je bila žal zaradi slabega vremena sveta maša izza obzidja stare gotske cerkvice, kjer naj bi se praznovanje pričelo, prestavljena v župnijsko cerkev Svetega Jurija. Pred cerkvijo se je po končanem bogoslužju odvijal kulturni program. Kljub nič kaj poletnemu vremenu dobre volje in veselega vzdušja ni manjkalo. Namesto »Na kalskem berjarju« smo se kalski folklorniki v tahmašnih oblekah zavrteli »Na kalskem placu«. Številni prisotni smo z zanimanjem prisluhnili častnemu gostu etnokoreologu prof. Mirku Ramovšu in spominom, kako je pred petdesetimi leti po pripovedi domačinov nastajal zapis, v letošnjem letu pa odrska postavitev plesov banjške planote. Prisluhnili smo posnetku mazurke in s staro vižo počastili spomin na pok. Henrika Hojaka, slepega kalskega godca, ki je raziskovalcu plesnega izročila takrat zaigral na harmoniko. Ogledali smo si prisrčen nastop najmlajših iz podružnične OŠ in vrtca Kal nad Kanalom, poslušali poezijo nadarjene učenke Ane Vidmar in občudovali nastop mladih folklornikov iz Šentviške planote. Zaključili smo s podelitvijo bronastih Maroltovih značk za petletno aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti, čestitkami Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, vodje OI Nova Gorica go. Maje Jerman Bratec in župana občine Kanal ob Soči g. Andreja Maffija, ter aplavzom ter odobravanjem vseh prisotnih, kar je za Folklorno skupino Kal nad Kanalom popotnica in spodbuda za nadaljnje delovanje. Maroltove značke smo prejeli: Sonja Colavini, Jerica Česnik Antler, Goran Gerbec, Jolanda Gerbec, Aleksander Humar, Ljubica Humar, Klavdija Lipičar, Robert Lipičar, Ines Paravan, Jože Paravan, Elza Pavšič, Metod Pirih, Mira Pirih, Jožko Podgornik, Ingrid Podgornik, Darja Rijavec, Miro Rijavec, Mira Šavli, Nevenka Vončina.

Zahvalo Folklorne skupine Kal nad Kanalom sta prejela Marko Prapertnik, strokovni vodja in mentor, za razumevanje, ko smo nastajali in z njegovo iskreno pomočjo postajali prepoznavni, in Elza Pavšič, oblikovalka naših folklornih kostumov in strokovna svetovalka, za plemenito petletno sodelovanje. Ines Paravan smo z venčkom poljskega cvetja izkazali hvaležnost za strokovno vodenje naših plesnih korakov. Veseli smo, da je sprejela izziv, pridobila naziv strokovni vodja, predvsem pa znanje, ki nam ga preprosto, strogo in vztrajno posreduje.

 

Za strokovno vodstvo in pomoč našemu ljudskemu petju smo iskreno hvaležni Jerici Česnik Antler. Veseli smo Nade Česnik ter Jožice Pirih, ki sta nas podprli pri ljudskem petju. Veseli smo tudi našega novega godca, harmonikarja Branka Cvetrežnika, ki je pristopil v pomoč, potem pa ostal z nami. Veseli Nade Česnik in Jožice Pirih, ki sta nas podprli pri ljudskem petju. Veseli novih plesalcev. Kalske tahmašne gvante sta namreč oblekla in se javno z nami prvič zavrtela Hermina Jakopič in Lucijan Turcheto – iskreno čestitamo. Če koga srbijo pete vabimo, folklorna dejavnost ni samo ples, je še marsikaj, predvsem pa je veselo druženje.

 

Ko se oziramo nazaj na petletno prehojeno pot, ne moremo mimo spomina na našega plesalca – pok. Mirana Milost. Njegovi ženi Ljubici Milost smo iz srca hvaležni, da nam še vedno z veseljem priskoči na pomoč. Škoda nam je plesalke Irme Lipičar, ki je izstopila. Z nami je plesal tudi Jelko Humar, naš prvi  kontrabasist pa je bil Ferdo Šavli.

 

Folklorna skupina Kal nad Kanalom se zahvaljuje za zaupanje, sodelovanje in finančno pomoč Občini Kanal ob Soči in županu g. Andreju Maffiju ter JSKD izpostavi Nova Gorica in vodji go. Maji Jerman Bratec. Posebna zahvala prof. Mirku Ramovšu - starosti slovenskih folkloristov in našemu župniku g. Alojzu Kobalu.

 

Hvala donatorjem, ki ste se odzvali naši prošnji in prireditev finančno podprli:

1.            KS KAL NAD KANALOM

2.            ZAVAROVALNICA TRIGLAV d.d. Območna enota Nova Gorica

3.            SALONIT ANHOVO GRADBENI MATERIALI d.d

4.            FIMAGO d.o.o.  Mateja Milost

5.            AVTO VUGA, Darko Vuga s.p.

6.            OKREPČEVALNICA TANJA GABRIJELČIČ s.p. 

7.            SPAR NOVA GORICA

8.            BAR CAFE LIBERO Valentinčič Blaž

9.            FAMA D.O.O. VIPAVA – Kanal

10.          ALEŠ KLEDE – Italija 

11.        KARLO KRIŽNIČ

12.        VINARSTVO V KLANCU – Jadran Peršolja

13.        KMETIJSKA TRGOVINA MIRO VONČINA s.p.

 

Hvala Primožu  Bevku s.p., ki je prispeval leseni material za postavitev berjarja.

 

Vojku in Cvetki Lipičar, Erni Okroglič ter Goranu Gerbecu, da so dovolili uporabo zemljišč za prireditveni prostor.

 

Mihi Skrtu, ki je dogajanje spremljal s fotoaparatom.

 

Semenj je zaradi vremenskih razmer žal odpadel, hvaležni smo vsem posameznikom in društvom, ki ste se odzvali našemu povabilu in se želeli predstaviti, in razstavljati nekateri pridelke in izdelke, drugi umetnost in tradicijo:

1.            ŠKTD Levpa – Aktiv kmečkih žena

2.            KTD Lokovec

3.            TRD Globočak - Kambreško

4.            Marija Humar – Banjšice

5.            Polona Lipičar – Kal nad Kanalom

6.            Ljubica Milost – Kal nad Kanalom

7.            Karel Lipičar – Kal nad Kanalom

8.            Amadeja Strgar – Kal nad Kanalom

9.            Bernarda Lipičar – Kal nad Kanalom

10.         Sirarnica Karmen – Kanal ob Soči

11.         Darja Žorž – Kanal ob Soči

12.         Alenka Gololičič – Kanal ob Soči

 

Hvala nastopajočim; Folklornemu društvu »Ivan Laharnar - Planota« Šentviška gora, Ani Vidmar in učencem podružnične OŠ in vrtca Kal nad Kanalom ter njihovim vzgojiteljicam. Hvala tudi otrokom in vzgojiteljicam iz vrtca Kanal, ki bi z veseljem sodelovali, a je njihov nastop zaradi vremenskih razmer žal odpadel, kot tudi nastop Domačih pevcev iz Lokovca.

Nenazadnje iskrena hvala za sodelovanje TD in Aktivu podeželskih žena Kal nad Kanalom, da so s prostovoljnim delom prevzeli organizacijo pogostitve za vse prisotne in poskrbeli, da smo se veselo družili ob prigrizku in kozarčku.

Folklorniki, ki smo ob petletnici delovanja izdali zgibanko in jo na prireditvi tudi predstavili, smo hvaležni vsem, ki ste se kljub nič kaj prijaznemu vremenu z nami poveselili in vsem, ki ste prostovoljno prispevali za naše delovanje.                                                                          

  Tekst: Darja Rijavec

Oglejte si tudi