Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Veliko dela, a tudi slikarskih užitkov in zabave

Likovna skupina Deskle deveto leto vztraja z druženjem. Bolj ko se gospodarske in politične razmere zaostrujejo, bolj čutimo potrebo po srečevanju z ljudmi, ki izražajo podobne želje in cilje. Člani likovne skupine Deskle delujemo pod okriljem Kulturnega društva Svoboda Deskle – Anhovo pod mentorstvom Stipeta Hečimoviča. Z letošnjim delovanjem smo izredno zadovoljni.
Tekst: Vanda Colja

Z vlakom na Bled je vedno romantičen izlet, še posebej, če se likovna skupina odpravi januarja na ogled Picassojeve keramike v Galeriji deva Puri.

V Gorici čez mejo smo konec januarja uresničili drugi del projekta Soča brez meja, ki smo ga skupaj z likovnim društvom iz Tržiča začrtali v letu 2011 in ga razdelili na tri dele. Šest italijanskih in štirje slovenski slikarji amaterji smo decembra skupaj razstavljali v Tržiču, januarja v Gorici in maja v Kanalu. Sodelovanje z likovnim društvom Circolo Curturale »G. Mazzini« Endas Monfalcone je članom likovne skupine Deskle odprlo nova vrata čezmejnega sodelovanja in razširilo likovno pot v druge svetove.

Teden kulture v Kulturnem domu v Desklah je idealna prilika za predstavitev del, ki nastajajo v zimskem času. Razstavo smo na ogled postavili 25. februarja.

Brda so vabljiva v vseh letnih časih, zato se nismo mogli odreči udeležbe na ex-temporu  na Dobrovem meseca aprila pod okriljem Likovne skupine Dablo.

Aprila smo se z vlakom odpravili tudi na morje na ogled Klimtove razstave v Benetke.

V počastitev 60-letnice Pihalnega orkestra Salonit Anhovo smo posebej za njihovo svečano prireditev ustvarili nekaj slik na temo glasba in jih razstavili v avli Kulturnega doma Deskle.

Prvič smo se 27. maja udeležili ex-tempor v Kromberku, ki ga je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – območna izpostava Nova Gorica. Nastale slike pa smo razstavili 19. septembra v avli Mestne občine Nova Gorica.

Češnjev ex-tempore v Šmartnem 2. junija je bil za našo skupino tudi zelo uspešen, saj smo še istega dne razstavili nastala dela v Hiši kulture v Šmartnem.

Vroči poletni meseci, ki so letos nadpovprečno ogreli zemljo in nebo, vabijo slikarje v naravo. 16. junija smo izkoristili sončno soboto za ex-tempore ob Soči pod kanalskim mostom. Gostili smo likovnike iz briškega likovnega društva Dablo in zamejskega društva iz Tržiča. Dela, ki so nastala, pa smo razstavili v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu v času tradicionalnih skokov z mosta.

Ex-tempore v Drežnici so ciljna točka, kjer se v avgustovski soboti zbere veliko število slikarjev iz vse Slovenije. Slikarsko srečanje, ki ga že 7. leto zapored  organizira Kulturno društvo slikarjev amaterjev Tolmin v sodelovanju s Fundacijo pot miru v Posočju, je bilo zaključeno s postavitvijo razstave v Kobaridu 27. oktobra.

Letos prvič smo se konec avgusta udeležili dvodnevnih ex-tempor v Ročinju ob njihovem krajevnem prazniku ter slike razstavili in podarili tamkajšnji gostilni.

Na slika je v okolico Doma upokojencev GRadišče smo se podali 8. oktobra. Kar nekaj ur smo prebili v prijetni družbi stanovalcev doma. Razstavo smo postavili 18. oktobra ob zanimivem in zabavnem programu.

Naslednji mesec, 10. novembra, pa smo šli kot tolikokrat doslej slikat v Medano na Martinov ex-tempore. Nista  nas ustavila niti mraz niti dež. Slike smo razstavili v Gradnikovi galeriji v Medani, kjer so na ogled še danes.

Prijavili smo se tudi na razpis Medobčinske likovne razstave pod naslovom Krajina, ki jo je organiziral Javni sklad  RS za kulturne dejavnosti – območne izpostave Idrija, Nova Gorica, Ajdovščina in Tolmin. Slike so bile razstavljene v Galeriji Sv. Barbare pod Mestnim trgom  Idriji.

To je kratek pregled delovanja likovne skupine Deskle. Delali smo veliko in vztrajno, pa tudi uživali in se zabavali.

 

 

Oglejte si tudi