Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Tridnevni praznik petja

Vsak zadnji vikend v januarju je tradicionalno zavezan pevski manifestaciji, Reviji pevskih zborov Goriške, ki je poleg Primorske poje med največjimi zborovskimi dogodki na Primorskem. Že enajsto leto zapovrstjo se pevsko praznovanje odvija v Kulturnem domu v Desklah.
Na letošnji reviji se je predstavilo 24 zborovskih sestavov (dva sta žal odpovedala zaradi bolezni), kar pomeni 530 pevk in pevcev, ki je zapelo 72 skladb. Število moških sestavov je prevladovalo (12), sledile so mešane pevske skupine (10), ženska sestava pa sta bila le dva. Prvič letos je na reviji nastopil Pevski zbor Gimnazije Nova Gorica – Stašarji z zborovodjem dijakom Anejem Černetom pod mentorstvom Mirana Rustje

Občinstvo je bilo vsak večer deležno pisane palete slovenskih umetnih in ljudskih pesmi, kot tudi repertoarjev iz svetovne zakladnice zborovske posvetne in sakralne literature. Izvedena je bila krstna izvedba Patricka Quaggiata, Brdam, na besedilo Marjana Pintarja. Prav tako so bile izvedene pesmi, ki so jih skladatelji napisali ali priredili prav za določen zbor: Dušan Prašelj za MoPZ Srečko Kumar Kojsko in Patrick Quaggiato za Vokalno skupino Vinika.


Tridnevno Revijo pevskih zborov Goriške je spremljala strokovnjakinja s področja zborovske glasbe Maja Cilenšek. Strokovna spremljevalka revije je po nastopu z vsakim zborovodjem in umetniškim vodjem opravila temeljito analizo izvedenih skladb. Njena naloga je bila predvsem svetovati in vzpodbuditi pevce za nadaljnjo kakovostno umetniško rast.


Že drugo leto zapored pa je svojo nalogo imelo tudi občinstvo, ki je glasovalo za naj zbor. Zmagovalni pevski sestav petkovega večer je bil Nonet Brda, v soboto so zmagali ženski glasovi Vokalne skupine Vinika, nedeljski in s tem absolutni Naj zbor pa je postal Komorni zbor Grgar. Domači Mešani pevski zbor Jože Srebrnič Deskle je po izboru sobotnega občinstva zasedel drugo mesto, vsekakor pa vodi po največjem številu, saj je edini zbor, v katerem prepeva 40 pevk in pevcev. 

Oglejte si tudi